Прокуратурата: Бобокови са заровили хиляди тонове опасни отпадъци в София и страната (СНИМКИ И ВИДЕО)

OFFNews 29 септември 2020 в 13:42 7183 4

16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица. По него обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков - бивш зам.-министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области, съобщиха от държавното обвинение.

В силажна яма в землището на Червен бряг и в септична яма в с. Рупци, Плевенско, са били загробени общо 396 тoна опасен отпадък, в землището на Лом - 501 тона опасен отпадък, и в Плевен - 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на Шумен - 751 тона опасен отпадък, и в землището на столичния квартал Кремиковци - 1108 тона опасен отпадък.

Съгласно действащото законодателство всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка.

За да внесе опасен отпадък в България обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ съгласно Регламент №1013/2006г./ЕО/.

От събраните към настоящия момент доказателства се установява, че обвиняемият Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации и дружествата, генериращи опасен отпадък, са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение да съхраняват такъв отпадък на територията на страната.

От схемата се е възползвало и контролираното от братя Бобокови дружество „Монбат Рисайклинг“ ЕАД. Дружеството е имало изградена рециклираща фабрика в Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните опасни отпадъци, т. нар. полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните батерии и не подлежи на допълнителна употреба, и трябва да се съхранява при специални условия.

Установено е, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков.

В хода на разследването е установено още, че на 25 януари 2018 г. е бил сключен договор между „Монбат Рисайклинг“ ЕАД и едно от фиктивните дружества за оползотворяване на отпадъци с код 19 12 11* (полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори). В изпълнение на този договор през 2018 г. „Монбат Рисайклинг“ ЕАД е доставило на дружеството 635.28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от „Монбат Рисайклинг“ ЕАД на друго дружество, а на трето - 1465.11 тона.

Дружества от група „Монбат“, контролирани от братя Бобокови, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, които били предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества. Те не са имали капацитет и възможности за съхранение и оползотворяване на отпадъци, в т.ч. и опасни.

До момента към наказателна отговорност по досъдебното производство са привлечени 11 души. Те ще отговарят за това, че в периода от месец януари 2014 г. до 28 май 2020 г. на територията на България - област София, област Плевен, област Пловдив, област Русе, област Монтана, област Шумен, област Враца, са участвали в организирана престъпна група с цел да вършат съгласувано в страната престъпления.

Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия. Наред с това е изготвена Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.

Оповестените данни, видео и снимков материал се предоставят на медиите след разрешение от наблюдаващия прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови