Проформа фактура правораздаване. Едно странно дело, което повдига интересни въпроси

Владимир Йончев 10 ноември 2022 в 16:45 3241 0

Темида

Снимка архив

Сляпата Темида

До редакцията на OFFNews достигна сигнал за странно съдебно дело.

Подателят на сигнала твърди, че дружеството му Бокан ООД, експлоатиращо хиляди живи птици, с близо 100 човека персонал и с огромни месечни и годишни обороти, с помощта на съда е било елиминирано като конкурент и съсипано с шест броя проформа фактури.

Двама от съдружниците в Бокан, след като създават конкурентно дружество, напускат Бокан, получават равностойността на дружествените си дялове и с претенции за повече пари искат запор на разплащателната му сметка. Искането си „доказват“ с шест броя проформа фактури, което Софийски Градски Съд удовлетворява. Със запорирани сметки, без пари за фураж и за заплати дружество Бокан престава да функционира. „Грешката“ на Градския съд е поправена с решение на Апелативния и запорът два месеца по-късно е отменен. За съжаление прекалено късно за дружество Бокан.

Със същите проформа фактури бившите съдружници завеждат и дело като искат 700 000 лева вповече от полученото. Към тях прибавят и две фактури, чийто случай, макар и елементарен, си заслужава да бъде обяснен. Собственик на четири фирми с едната от тях действа като съдружник в Бокан. С втората си фирма се сдобива с шест проформа фактури, които предоставя на първата, за да запорира сметките на Бокан и заведе дело с огромни претенции. С третата и четвъртата си фирма изготвя две фактури / от едната на другата/, които предоставя на първата за нуждите на заведеното дело.

По време на съдебното дирене са приложени много доказателства -договори, фактури, техническа документация, съдебни експертизи и т.н. На база на горните първоинстанционният съд отсъжда в полза на Бокан.

След обжалване Софийски Апелативен съд, със знакови съдии в състава си, пренебрегва всички събрани доказателства и експертизи и отсъжда в полза на бившите съдружници, като основа за решението му са именно коментираните по-горе проформа фактури и двете фактури от едната фирма на ищците към другата им фирма.

Всеки може да издаде на всеки каквато и да е проформа фактура. Не е незаконно, не е и необичайно. Но ако след проформа фактурата не последва сделка, може ли тя да се използва като доказателство?

Две твои дружества могат да сключат каквито и да е сделки помежду си. Могат и плащане да извършат, защото са си твои – парите излизат от единия джоб и влизат в другия. Могат ли такива фактури да се използват за доказателство?

Подателят на сигнала, по стечение на обстоятелствата, е бивш член на парламентарна комисия по антикорупция. Шокиран от „проформа фактури“ правосъдието е написал сигнал, който е разпратил до всички възможни институции, защото едва ли има някой, с каквото и да е отношение към съдебната система, който да не го е получил. Сигурно и арменският поп го има, а горе-долу по същите компетенции стигна и до нас.

Делата са под номер

№1639/2019 на СГС ГО и №1394/2019 САС ГО 3 с-в – запор и отмяна на запора на разплащателна сметка

№353/2019 г на СГС VI-5 с-в ТО – първоинстанционно решение

№ 398/2022 на САС, 11 с-в ТО –вторинстнционно решение

Бихме се радвали адвокати и магистрати да ги отворят и коментират.

Подателят на сигнала Спасов пита допустимо ли е така да се елиминира конкурент; да се унищожава работещ бизнес; да се отнема правото на справедлив съдебен процес и така да се решават човешки съдби.

На ход е Висш Касационен Съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!