Приключи събирането на доказателства за катастрофата с македонския автобус на АМ Струма

Остава изпращането на молба за правна помощ до Република Северна Македония с цел уведомяване и запознаване на наследниците на пострадалите, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева

OFFNews 19 януари 2022 в 16:46 2688 0

Приключи събирането на доказателства за тежкия пътен инцидент на автомагистрала "Струма" и разследването е към своя край. Към настоящия момент е събран огромен обем от доказателствен материал, необходим за изясняване на обективната истина, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БТА.

На 21 ноември м.г. 45 души, в т.ч. и деца, загинаха, след като автобус с македонска регистрация се запали на аутобана при завръщането си от екскурзия в Турция. От думите на зам. главния прокурор Борислав Сарафов се разбра, че е имало взрив в рейса.

По личното разпореждане на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев ВАП ангажира регионалното министерство и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" да направят спешна проверка на знаците, маркировката и пътните принадлежности по магистралите, скоростните и републикански пътища, тъй като по първоначални данни причина за катастрофата бе, че шофьорът не е видял навреме знака за отбивката на пътя. 

Малко по-късно Сарафов отрече връзка между инцидента и пътната маркировка. В средата на декември той обяви, че разследването е на финалната права и очаква окончателните заключения на назначените експертизи - съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и комплексна, която ще ги обобщи. Дори предвиди това да стане преди Коледа.

"Това, което предстои и единствено остава е изпращането на молба за правна помощ до Република Северна Македония с цел уведомяване и запознаване на наследниците на пострадалите. По силата на българското законодателство те имат право да предявят граждански иск в съдебното производство и да се запознаят с материалите по досъдебното производство", обясни днес Сийка Милева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови