Правосъдният министър ни дискриминира, оплакаха се съдии

OFFNews 19 април 2016 в 10:46 1702 0

Правосъдният министър ни дискриминира, оплакаха се съдии

Българската съдийска асоциация (БСА) се оплака от дискриминационно отношение от страна на Министерството на правосъдието. Поводът са учредените на 16 април номинации за награда "Почтен магистрат". Според асоциацията, чийто председател е Богдана Желявска (бивш зам.-председател на Софийска градски съд (СГС), чието име беше свързано със скандалите в съда и случайното разпределение на делата), нейни членове не са включени в състава на комисията по избора. 

Стигаме до извод, че съзнателното игнориране на нашата съдийска съсловна организации (чието съществуване предполагаме Ви е известно), вероятно е свързано с други, неизвестни нам и на обществото обстоятелства, се казва в писмо на БСА до Правосъдното министерство.

В питат каква е причината министерството да проявява "дискриминационното отношение" към БСА, която не е допускана до инициативи на министърката, "включително и при определяне участието на НПО от професионалната квота в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

От асоциацията призовават министър Захариева ​"в името на откритостта, честността и почтеността" да се освободи "от страха" и да заяви каква е причината да игнорира определени неправителствени организации.

Недоволство са провокирали и критериите за избора на "Почтен магистрат", които по-късно са променени от МП. В първоначалния вариант е било отбелязано, че ще бъдат отличени магистратите, които "допринасят за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека и утвърждават върховенството на закона, предотвратяват и ограничават корупцията в системата на съдебната власт, вземат решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение.“ 

В момента на сайта на МП е посочено, че ще бъдат отличени "съдия, прокурор и следовател, които са уважавани, благородни, достойни, почитаеми, достопочтени, допринасят с конкретни действия за развиване и утвърждаване на конституционните права на гражданите, за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека, утвърждават върховенството на правото, актовете им са обосновани и съобразени с достиженията на правната наука в съответната област."

От БСА посочват, че посочените от министерството критерии би трябвало да важат по принцип за всички магистрати. 

Наградата "Почтен магистрат" няма да има финансово изражение и ще бъде връчена за пръв път на 13 юли, когато ще се честват 25 години от обнародването на Конституцията на България на 13 юли 1991 година. До 5 юли Министерството на правосъдието приема номинации за наградата, подадени от български съдии, прокурори, следователи, съдебни служители, адвокати, юристи, студенти по право и журналисти. Номинациите се извършват чрез изтегляне на формуляр, публикуван на сайта на МП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови