Правосъдният министър иска ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор

OFFNews 27 юни 2023 в 13:36 2129 0

Славов

Снимка БГНЕС

Атанас Славов

Правосъдният министър Атанас Славов ще предложи на следващото заседание на Висшия съдебен съвет да бъде спряна процедурата за избор на нов главен прокурор, която ВСС започна миналия четвъртък.

До кризата в съдебната система се стигна след предсрочното освобождаване на Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт, а на негово място за временно изпълняващ функциите прокурорската колегия (ПК) излъчи Борислав Сарафов. Това също доведе до катаклизми и спорове дали ПК е органът, който може да посочва и.ф. главен прокурор или това трябва да стори Пленумът на ВСС. В крайна сметка кадровиците на Темида решиха да стартират процедурата за наследник на Гешев. 

Славов обясни във фейсбук, че "днешното решение на Конституционния съд да разгледа по същество питането на Иван Гешев относно мандата и правомощията на Висшия съдебен съвет е процесуална пречка за продължаване на процедурата за избор".

Решението на министъра идва малко след като КС обяви, че допуска за разглеждане искането на Гешев за обявяване за противоконституционни изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които бе въведен механизъм за разследване на обвинител №1 и бе свалено мнозинството за освобождаването му от 17 на 13 гласа.

В края на май Гешев поиска от конституционалистите да разтълкуват три основни въпроса:

В жалбата си той пита дали е законно ръководителят на държавното обвинение да се избира със 17 гласа, а да се освобождава предсрочно с 13 гласа. Дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат може да взема решения за председателите на върховните съдилища и за главния прокурор. Гешев постави и въпроса дали е възможно съветът да започне да функционира в непълен състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки