Правосъдният министър бил сплашван от Митко Каратиста с главния прокурор

OFFNews 12 ноември 2021 в 13:24 4029 1

Правосъдният министър Иван Демерджиев е бил заплашван от един от бившите собственици на фирмата с вече отнет лиценз "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста в началото на 2020 г. Тогава Демерджиев е бил председател на Пловдивската адвокатска колегия, която въстана срещу главния прокурор Иван Гешев през 2019 г. Заплахата била не с момчетата от "Делта", а с намесата на Гешев.

Поводът бил стар спор за фотоволтаичен парк, където охранителите от "Делта гард" нахлули със сила. В началото били спрени от полицията, но се настанили там за месеци и нито МВР, нито прокуратурата реагирали.  

"По повод този сблъсък имах повод да се запозная с един от собствениците на това дружество. Прякорът му е Митко Каратиста. Той не ме заплаши с момчетата, които го придружаваха и изглеждаха стряскащо, а ме заплаши с главния прокурор. Т.е., ако аз по някакъв начин се правя на интересен и твърдо много активности проявявам по защитата на клиента си, някой може да пусне един сигнал в Специализираната прокуратура и нали се сещам какво ще стане. На въпроса ми: Какво ще стане?, ми отговори, че съм ръководил протести срещу главния прокурор. Че това, което ще стане, е ясно", казва Демерджиев в интервю пред "Медиапул".

Според министъра проверката на МВР не бива да спре само до "Делта гард", а да продължи и с други охранителни дружества, "защото през годините в практиката ми като адвокат се нагледах на най-различни незаконни прояви" и "никой не смее да ги пипне".

"Ако не бяха посолствата на Германия и Австрия, които следяха отблизо този случай (с фотоволтаичния парк), щях да се окажа много ниска топка в полето на г-н Митко Каратиста и неговите съратници", посочва Демерджиев с уточнението, че Гешев и досега още не е реагирал, че се спекулира с името му.

Правосъдният министър обясни, че на 9 юли 2021 г. МП е изпратило сигнал до главния прокурор по повод разследването "Осемте джуджета", в които съществена роля имат и магистрати. Преди ден Демерджиев поиска да се образува дисциплинарно производство срещу трима прокурори от спецпрокуратурата заради действията им, описани в разследването на Антикорупционния фонд. Бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор обявиха пред АКФ, че са жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров-Еврото в схема за завземане на бизнеса и имуществото им.

Демерджиев назовава и името на прокурор Димитър Франтишек Петров, в онзи момент шеф на Специализираната прокуратура. Останалите двама отказва да съобщи, но уточнява, че има поне още 10 сигнала срещу други магистрати. 

Ролята на Франтишек в историята с натиска върху Явор Златанов, вкаран в болница за хемодиализа, откъдето бил принуждаван да прехвърли дялове от "Изамет", е била да се обади по телефона на свой колега, "който отговаря за следствения арест, че е наясно с това, което се прави, какво се прави и че трябва да се направи, така, както е указано". А докладите на служителите и изнесените в медиите данни удивително съвпадали и като време, и като начин на действие.

Според Демерджиев тези и други случаи са причината за нетърпимостта към спецпрокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!