Правосъдният министър иска наказания за трима прокурори от разследването 'Осемте джуджета'

OFFNews 11 ноември 2021 в 16:21 3835 0

Да се образува дисциплинарно производство срещу трима прокурори от спецпрокуратурата заради действията им, описани в разследването на Антикорупционния фонд, популярно като "Осемте джуджета".

Това е предложил правосъдният министър Иван Демерджиев на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи "Лекс".

"Касае се за доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори. Допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки. Това не може да се случва в болнично заведение, а само в ареста и самата поредица от действия е свързана с много нарушения на закона от страна на прокуратурата", каза Демерджиев преди днешното заседание на Пленума на ВСС, без да назове имена.

В отговор на запитване на „Лекс“ от правосъдното министерство са отговорили, че единият от прокурорите е бивш ръководител на спецпрокуратурата, а другите двама са редови обвинители.

Бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред Антикорупционен фронт, че са жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров-Еврото в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Бащата потърсил съдействие от следователя заради конфликт със сина и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров с помощта на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели.

Явор Златанов бе арестуван през 2019 г. Година по-късно, през март 2020 г., той отново се оказва в ареста, но обяснил, че трябва спешно да го закарат на хемодиализа. Пред АКФ той разказва, че полицаите му заявили, че трябва да получат разрешение от прокурор от Специализираната прокуратура. Междувременно от адвоката си Георги Стефанов Златанов разбрал, че трябва да занесе 350 000 евро на Петьо Петров.

На 20 март м.г. Явор Златанов бил откаран на хемодиализа в болница „Лозенец“, където бил държан часове след края на процедурата, а в коридора били охранители от ГДИН, адвокати и нотариус. Там на Златанов дали да подпише документи за прехвърляне на дяловете на „Изамет“ на непознатия за него бивш боксьор Кристиян Христов.

За събитията от този ден пък Илия Златанов разказва, че бил извикан в ресторанта „Осемте джуджета“, където Петьо Петров му казал, че ако и той не подпише документите за прехвърляне на бизнеса, синът му няма да бъде лекуван и ще умре, а той ще влезе в затвора.

Днес правосъдният министър каза, че това не са единствените сигнали срещу прокурори, които той разглежда. За „Осемте джуджета“ обаче сезирал първо главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но те не реагирали.

"След като не последваха никакви действия, а административният ръководител на Специализираната прокуратура г-жа Валентина Маджарова обяви, че това е семейна драма, решихме, че трябва министърът да упражни правомощията си", каза още Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови