Последно дело в СНС днес, спецправосъдието спира работа

OFFNews 27 юли 2022 в 08:28 2245 0

Спецправосъдие

Снимка Архив

Спецправосъдието отива в историята

Специализираните съд и прокуратура преустановяват работа днес, измененията в Закона за съдебната власт, приети от Народното събрание на 14 април, влизат в сила от днес. 

Последното дело, насрочено в Специализирания наказателен съд, е днес от 13,30 часа, показва графикът на заседанията на страницата на СНС. То ще бъде гледано от съдия Андон Миталов , който бе обявен от САЩ за корумпиран, а преди няколко дни петчленен състав на Върховния административен съд постанови, че не е извършил нарушения и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет правилно не го е наказала.

Структурите на спецправосъдието са създадени през 2010 г. и 2011 г. с промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а целта на създаването им е да се гледат бързо и точно делата срещу организирани престъпни групи. На 26 юли 2017 г. Народното събрание приема промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които Специализираният съд ще се занимава с делата срещу лица, заемащи висши длъжности, по обвинения в присвояване, безстопанственост, корупция, припомня БТА. 

Специализираните съд и прокуратура започват работа на 3 януари 2012 г., а създаването и обезпечаването на новите институции струва на държавата над 6,4 млн. лв. 

По данни от началото на април 2022 г. общо висящите дела, които подлежат на доразглеждане, са 156, от тях - 21 дела, на които е даден ход по същество в Апелативния специализиран наказателен съд, и 135 дела с проведено разпоредително заседание в Специализирания наказателен съд.

Сред стотиците дела в Специализирания съд има някои, които се отличават с фактическа и правна сложност, и в по-голямата си част - знакови за правосъдието у нас. Такива са делото за фалита на "Корпоративна търговска банка" (КТБ); за водната криза в Перник от 2019 г. срещу бившия министър Нено Димов; делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви; делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Николай и Евгения Баневи; делата срещу Васил Божков и други. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!