Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Поправка в НПК разрешава арест преди окончателната присъда

OFFNews 21 май 2015 в 13:57 4342 0

Присъдата на затвор да е основание за постановяване на по-тежка мярка за неотклонение, а при налагане на наказание от над 10 години лишаване от свобода опасността от укриване да се предполага. Това изменение в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) прие вчера правната комисия без минута дебат, съобщава "Правен свят". 

Идеята е на прокуратурата и част от законодателния ѝ пакет срещу бягствата на осъдени. Депутатите въобще не я обсъдиха и я гласуваха без всякакви резерви. Единствено Явор Нотев от "Атака" и Чавдар Георгиев от БСП се въздържаха.

Текстът е в чл. 309 НПК в новата му втора алинея се записва: "Когато подсъдимият е признат за виновен, осъден е на наказание лишаване от свобода, изпълнението, на което не е отложено по чл. 66 от Наказателния кодекс и е налице реална опасност подсъдимият да се укрие, съдът може да замени мярката за неотклонение с по-тежка, или да вземе такава".

Също така се добавя и презумпцията, че, ако присъдата е за не по-малко от 10 години затвор има реална опасност подсъдимият да се укрие, освен ако от доказателствата по делото не се установява друго.

Също без каквато и да е дискусия правната комисия гласува тези правила да важат и за втората инстанция. Депутатите приеха, че когато въззивният съд измени осъдителна присъда и постанови ефективна на затвор, ще има основание да измени мярката за неотклонение. Това определение ще може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Когато пък решението на втората инстанция, с което се налага затвор, е окончателно, съдът се задължава да изпрати незабавно препис от решението си на прокурора. Когато получи това влязло в сила решение, прокурорът "може да разпореди привеждането на лицето в съответния или в най-близкия до седалището на съда затвор". Всичко това ще прави прокурорът от съответната второинстанционна прокуратура, който след това ще трябва да уведоми колегата си от първоинстанционната, за да приеме действия по изпълнение на присъдата.

Правната комисия прие и че по делата с обвинение за тежко престъпление присъствието на подсъдимия в съдебната зала е задължително. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!