Отнемат личната карта на осъдените при забрана да напускат страната

OFFNews 19 май 2015 в 18:13 7744 2

При наложена забрана за напускане на пределите на страната и постановена присъда да се отнема временно личната карта и международния паспорт, така че вероятността да минат през границата да бъде сведена до минимум. На осъдените да се издават заместващи документи.

Законодателните предложения за промени в НПК бяха приети днес от правната парламентарна комисия.

Te се налагат от съществуващия проблем досега с осъдени лица, които успяха да се изплъзнат и укрият от правосъдието в чужбина - дупнишките "братя" Пламен Галев и Ангел Христов, осъдените за убийството на студента Стоян Балтов – Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, както и осъденият за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" Илиян Тодоров.

Все по-задълбочаващият се проблем с окончателно осъдените у нас, които излизат в нелегалност преди да бъдат вкарани в затвора с влязла в сила присъда, бе сериозно засегнат от Европейската комисия (ЕК) в последния й доклад за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред. След доклада главният обвинител  Сотир Цацаров представи на министър-председателя Бойко Борисов проектозакон за изменение на НПК.

На петчасовото заседание, на което се гледаха на второ четене редица изменения в НПК, бе решено: специални разузнавателни средства да могат да се прилагат и спрямо свидетел по наказателно производство, който е дал съгласието си за това - за установяване на престъпна дейност на други лица. Т. е. СРС може да се прикачи към свидетел с цел да се докаже нечия друга престъпна дейност.

Бе приет и друг текст, спорен в първоначалния му вариант - отностно задържането и изземането на кореспонденция. Във вариант едно се предлагаше без съдебно разрешение да се задържа и иззема кореспонденция "в неотложни случаи, когато това е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства при разследване" при престъпления, свързани с тероризма, с разпространението на наркотици и др. Въпросната кореспонденция касае и електронната поща.

В крайна сметка бе прието без разрешение от съда пратките, в т.ч. имейлите, да бъдат задържани преди да са стигнали до получателя си, а след това, след не повече от 24 часа, вече със разрешение на съдия - и изземани. Народните избраници изпаднаха и в тълкуване как точно едно писмо по електронната поща може да бъде задържано, но въпреки техническите неясноти за тях, приеха текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!