Пламен Бобоков ще съди България

OFFNews 07 февруари 2023 в 12:19 2445 1

Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Снимка Архив

Пламен Бобоков и Пламен Узунов дори осъдиха прокуратурата за бездействие.

Часове след като прокуратурата прекрати разследването за търговия с влияние срещу президентския съветник Пламен Узунов и Пламен Бобоков, адвокатът на бизнесмена Ина Лулчева обяви пред БНР, че Бобоков ще съди България.

"32 месеца, за които ще платят българските данъкоплатци. Делото се прекратява на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни. Тепърва ще заведем дело за това, че изобщо е повдигнато обвинение", обяви защитникът.

По думите й тези 32 месеца показвали за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона.

"Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците", допълни Лулчева.

Тя бе категорична, че държавного обвинение не е събирало никакви доказателства, защото е нямало какво да събира. И напомни за наложената от съда безпрецедентна гаранция от 1 млн. лв., "която дори Специализираният съд намали на 10 000 лв. по жалба, като каза, че няма основателно подозрение за извършването на това престъпление". Това било според нея развитието по делото и нищо друго не е правено.

Ина Лулчева обяви още, че научила от медиите за прекратеното дело и прокуратурата е отказала да и даде копие от постановлението.

"Прокурорите не носят отговорност, включително главният прокурор, за явно незаконосъобразните си действия. Това, че има разрешение от съд не е решаващо, тъй като това придава формална законосъобразност на действието. Съдът може да е разрешил, подведен от очевидно неверните мотиви на прокуратурата, с които е искано претърсването", коментира Лулчева и допълни, че сега въпросът отново е за отговорността на прокурорите и съдебната реформа, която да даде възможност да се търси такава отговорност.

По думите й ежедневно в работата си имат произнасяне на съда по незаконност на арестите. Никой обаче не обръщал внимание и се обяснява, че в тези случаи е сбъркал съдът, а МВР е имало пълното право да задържа, за да осъществява оперативната си дейност, отбеляза тя.

"Много умело се възползваха от обстоятелството разследващите органи и прокуратурата, че в телефона на г-н Бобоков се намираха съобщения с г-н Узунов и това беше използвано не за нуждите на наказателния процес, а за съвършено други цели", коментира още Ина Лулчева.

Πлaмeн Бoбoĸoв и Πлaмeн Узyнoв бяха обвинени в престъпен сговор за това, че президентският съветник е предоставял информация на бизнесмена за политическото положение в Либия и Украйна. През юни 2020 г. прокуратурата разпространи скрийншотове на съобщения между двамата. Тогава закритата вече Специализирана прокуратура обясни решението си да представи публично материалите с големия обществен интерес. А в президентството нахлуха служители на закритото вече бюро за защита на свидетелите към главния прокурор. Акцията доведе до протести срещу правителството на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Тогава Пламен Узунов коментира, че целта е да се навреди на президента Румен Радев, а той се ползва за средство. 

Междувременно двамата Пламеновци осъдиха прокуратурата за бездействие и получиха обезщетение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

07.02 2023 в 15:55

Време е да се въведат лични наказания за фриволни производства.

Както е в цивилизования свят.

В БГ няма.