Оставиха в ареста задържан за притежание на 18 кг кокаин от Бургас

OFFNews 23 декември 2020 в 14:45 2336 0

Окръжен съд – Бургас потвърди задържането под стража на обвиняем за притежание с цел разпространение на голямо количество кокаин.

Искането на Николай Г. и неговият защитник за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение е оставена без уважение, съобщиха от съда. 

Николай Г. е привлечен като обвиняем за извършени в условията на съвкупност две тежки умишлени престъпления за това, че на неустановени дата и място на територията на Република България, в съучастие като съизвършители със С. Д., е придобил от неустановено по делото лице и държал от там до ГКПП - Малко Търново, на 05.09.2020 г., около 06.30 ч., 17 пакета с високорисково наркотично вещество – кокаин - с общо бруто тегло 18 221 грама с цел разпространение, без надлежно разрешително, укрити в изработен тайник в кухината на резервната гума на лек автомобил марка и модел „Хюндай Ай Екс".

Наркотичното вещество е в особено големи размери (престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2-ро, предл. 4, вр. ал. 1, предл. 3 и предл. 4, вр. чл. 20, ал. 2 от НК). Това деяние е наказуемо с „Лишаване от свобода" от пет до петнадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Николай Г. е обвиняем и за това, че на въпросните дата и място, като съизвършители със С. Д., на трасе за обработка на изходящи автомобили от Република България към Република Турция, без надлежно разрешително е направил опит да пренесе през границата на страната високорисковото наркотично вещество - кокаин и деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини - намесата на митническите власти. Това престъпление е наказуемо с „Лишаване от свобода" от петнадесет до двадесет години и глоба от двеста хиляди до триста хиляди лева.

Оценявайки всички събрани до момента в хода на разследването доказателства, Окръжен съд - Бургас счете, че може да се направи извод за продължаващо съществуване на основателно подозрение, че Николай Г. е ангажиран в осъществяването на престъпленията, за които е обвинен. „Що се отнася до изтъкнатите от защитата доводи за липсата на знание в обвиняемия за превозвания с автомобила наркотик, то този въпрос следва да бъде решен в производството по същество на делото" пише в мотивите си Бургаският окръжен съд.

Според съдебния състав на етапа от воденото разследване все още не е отпаднала опасността от извършване на престъпление от страна на обвиняемия, в случай че същият е с по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража".

Към момента продължителността на задържане на обвиняемия е в рамките на максималния период, посочен в закона. Съдебната инстанция прие, че посочените в искането и поддържани в съдебно заседание от защитника доводи за изменение на мярката за неотклонение на Николай Г. – чистото му съдебно минало и установен постоянен адрес, са били налични и към момента на извършване на инкриминираните деяния и не са оказали възпиращ ефект върху обвиняемия да се въздържа от твърдяното от прокурора незаконосъобразно поведение.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен срок.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)