Още петима задържани по разследване на международна група за измами

Жертви на фиктивната търговия с финансови инструменти са много европейски граждани

OFFNews Последна промяна на 19 март 2021 в 10:29 1551 0

Още петима души - трима българи, чех и черногорец, са задържани в България по разследването на международна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, съобщиха от спецпрокуратурата.

С постановления на прокурори от Софийската градска прокуратура и окръжните прокуратури в Перник и Благоевград, на които бе възложено изпълнението на заповедите, петимата са задържани за 72 часа

На 16 март 2021 г. на територията на София, Перник и Разлог служители на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП, прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи от отдел „Следствен“ на СП са извършили допълнителни действия по разследването на неутрализираната през 2020 г. международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и пране на пари. 

Действията са предприети в изпълнение на Европейска заповед за разследване от Главната прокуратура в град Бамберг – Централен орган за киберпрестъпност в Бавария, и са продължение на мащабната съвместна операция на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България срещу международната престъпна мрежа на 2 април 2020 г.

Със съдебни определения двамата чужди граждани са задържани под стража. Други двама, привлечени за съпричастност към престъпната мрежа, са с мерки за неотклонение „домашен арест“, а един - с „подписка“.

При претърсвания на 6 адреса, 5 автомобила и лични обиски са намерени и иззети документи, свързани с престъпната дейност, както и голямо количество компютърна и телекомуникационна техника. В хода на следствените действия подкрепа в обмена на информация с партньорските разследващи органи и координирането на действията оказа Българското бюро на Агенцията за правно сътрудничество в ЕС - Евроджъст.

По време на операцията на 2 април 2020 г. в България бяха задържани трима български и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа. Други петима бяха задържани в Сърбия. В Германия бе блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 млн. евро. Поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и пари.

Разследването на групата започва през 2019 г. прокуратурата в Бамберг, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Основание за това са установени над 250 жертви на измами в Германия за над 7 млн. евро. В Австрия са регистрирани близо 850 ощетени с над 2,2 млн. евро. Установено е, че жертви на групата са граждани на много европейски държави. Предположенията са, че нанесените щети са в пъти по-големи, тъй като не всички пострадали са подали жалби.

Участници в престъпната мрежа са насърчавали по електронната поща и с рекламни банери потенциалните си жертви - „инвеститори“, да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Началната такса за регистрация била от 250-300 евро. Онези, които откликвали, незабавно били атакувани с предложения за високи доходи от т.нар. агенти и „лични брокери“ в колцентрове, разположени предимно в България, Сърбия и Украйна. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява как парите му се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика всяка инвестирана сума е била превеждана по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции, чиято цел е пране на пари, средствата са били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група, и разпределяни между участниците в нея.

За работата си по разследването българските прокурорски и полицейски органи получиха висока оценка от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, от Службата на главния прокурор в Бамберг, от Прокуратурата в Австрия за противодействие на икономическата престъпност и корупцията и от Прокуратурата в Сърбия.

Информация за действията на Специализираната прокуратура и ГДБОП по продължаващото разследване на международната престъпна група бе публикувана на сайта на Евроджъст на 18 март 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови