Осъдените на смърт българи в Малайзия обжалват присъдата си

OFFNews 21 май 2014 в 07:39 3875 0

Двамата българи, осъдени на смърт в Малайзия, обжалват пред Апелативния съд присъдите си. Делото е насрочено за 21 май.

Иван Костов (27 г.) и Георги Бакалов (26 г.) бяха заловени през май 2011 година на международното летище "Султан Исмаил" за трафик на 5,6 кг амфетамини на стойност 497 хил. долара. Двамата бяха осъдени в края на октомври 2012 година.

За престъпление, като пренасянето на наркотични вещества, малайзийското законодателство отрежда смъртна присъда, който в азиатската страна все още се изпълнява чрез обесване. 

Българите твърдят, че са невинни и не са знаели за наркотиците, открити в багажа им. Според тях дрогата е сложена от трето лице, което не е подведено под отговорност. Защитата им се надява на чуждестранна независима експертиза, която да обори доказателствата на обвинението.

Министерство на външните работи, чрез посолството ни в Индонезия, е привлякло за експертна помощ юристи от британската правозащитна организация "Проект срещу смъртното наказание".

Между България и Малайзия няма споразумение за екстрадиция, правна помощ и трансфер на осъдени лица. София постави въпроса пред малайзийските власти, но по конкретния казус първо трябва да бъдат изчерпани възможностите на съдебната система, съобщава bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови