Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Окончателно: Жоро Инкасото ще лежи 12 г. в затвора

Юлиан Христов 29 януари 2014 в 12:17 8861 1

Окончателно: Жоро Инкасото ще лежи 12 г. в затвора
Окончателно: Жоро Инкасото ще лежи 12 г. в затвора

Охранителят Георги Енев, който задигна близо 1,5 млн. лева от инкасо автомобил в Пловдив, е окончателно осъден на 12 години затвор.

Това е решението на Върховния касационен съд (ВКС), който е оставил в сила присъдата на Пловдивския апелативен съд.

През октомври 2013 година пловдивският съд увеличи присъдата на станалия популярен като Жоро Инкасото от 8 на 12 години. Мотивите на магистратите тогава бяха, че първоинстанционният съд неправилно е преценил самопризнанията на Енев като смекчаващо вината обстоятелство.
Вчера ВКС е потвърдил решението на пловдивските съдии, отхвърляйки жалбата на подсъдимия, който оспорва присъдата си като несправедлива и завишена.

В решението на съда се казва, че присвоените от Енев пари многократно навишават определението за „особено големи размери“. Откраднатата сума възлиза 6400 минимални работни заплати, което определя случая като особено тежък. Върховните съдии се съгласяват с констатацията на Апелативния съд в Пловдив, че „разкаянието и съжалението... не се извличат само от произнесени думи”, но и от действия, които да доказват действителното разкаяние на подсъдимия. „..в конкретния случай поведението на Еенев е тъкмо обратното“, коментират върховните съдии. Те не възприемат и защитната теза на подсъдимия, че бил подтикнат към кражбата, защото не можел да обслужва ипотечния си кредит.

На 22 юни 2012 г. Георги Енев изчезна със сумата от 1,5 милиона лева, транспортирани с инкасо автомобил на фирмата, в която работеше като охранител. Няколко дни след обира той се укри и беше обявен за национално издирване. Жоро Инкасото се предаде сам и призна вината си, но не посочи къде е скрил парите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!