Обвиниха двама квестори на КТБ за нанесени щети за над 1 млн. лв.

OFFNews Последна промяна на 11 май 2018 в 11:31 3994 0

Обвиниха двама квестори на КТБ за нанесени щети за над 1 млн. лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякла към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери.

Станислав Л. и Елена К. са обвинени затова, че в периода 20.08.2014г. до 06.11.2014г в гр. София, действайки в качеството на длъжностни лица по смисъла на чл. 93, т. 1, б. Б от НК – квестори при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие, умишлено, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщават от държавното обвинение.

Според прокуратурата двамата умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Тези им действия са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който „Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители“.

Спрямо двата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъдат признати за виновни Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови