Ново масово дело срещу опасни френски импланти

Българки могат да претентират за обезщетение заради опасни френски импланти

OFFNews - Бургас 11 декември 2017 в 16:32 17993 0

Снимка OFFNews

Адвкат Оливие Ометр

Над 2 000 българки не са потърсили правата си заради опасните силиконови импланти, продавани години наред от френската компания PIP. Преди седем години гръмна един от най-големите медицински скандали, след като се оказа, че фирмата е пласирала импланти, пълни с несертифициран гел. Проблемите излизат на бял свят година по-рано, след като хирурзи алармират за прекалено голям процент на спукани продукти. Последвалото разследване доказало, че много от имплантите на PIP са именно с такъв гел, в пъти по-евтин от този, който се използва за медицински цели. Въпреки това, те са се продавали, благодарение на удостоверение, издадено от немската фирма за сертифициране на качеството ТЮВ. Именно поради тази причина, българският вносител на имплантите „Дже и Ди Медикалс“, заедно с още двама дистрибутори, заведоха дело срещу германската фирма. На 14 ноември 2013 г., съдът във френския град Тулон осъди ТЮВ да заплати обезщетение и на пациентите, и на дистрибуторите. Ново дело беше заведено през 2014 г., а в него се включиха над 20 000 пациентки от целия свят, включително и 99 българки, а решението бе в тяхна полза. На над 400 000 жени са били поставени импланти на френския производител, които отдавна са спрени от пазара.

Много наши сънароднички не са се възползвали от възможността да получат обезщетение, която е напълно реална. Именно за да даде повече информация по този казус, в България пристигна френският адвокат, който води делата от самото начало, Оливие Ометр. В София и в Бургас, той се срещна с пациентки, за да им разясни техните възможности.

Най-важното съдебно решение, което стана в началото на тази година, е на френски съдия, относно ТЮВ, че пациентиките имат право на компенсация. Съдът постанови, че всяка жена има право на обезщетение в размер на 3 000 евро“, поясни Ометр.

Това е минималната компенсация, която може да бъде получена, уточни той. Всеки отделен пациент може да поиска допълнително обезщетение, след консултация с медицински експерт.

Първите му срещи с българки по този повод са били още преди три години, като Ометр уточнява, че тогава крайният ход на делата е бил само предполагаем, защото подобни процеси са дълги и сложни. А и адвокатите се изправят срещу една голяма немска компания.

Но ние успяхме. И сега всички пострадали българки могат да претендират за обезщетение за претърпените страдания“, добави адвокатът.

Предстои да стартира нова съдебна процедура и именно затова Оливие Ометр пристигна у нас, за да поясни как българките могат да се включат в нея. Делата се водят във Франция, а желаещите да се включат заплащат само таксите, свързано с тях - около 300 лв. Минималното обезщетение, което може да получи пациент, ако магистратите се произнесат в негова полза е 3 000 евро, но може и да надмине 10 000. Адвокатската компания взима процент само при положително за клиента решение.

За тези, които не пръсъстваха на срещата, той препоръча да се свържат с екипа му през Фейсбук страницата или да им пишат e-mail.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови