МВР настоява депутатският имунитет на Делян Пеевски да бъде свален

Георги Георгиев от БОЕЦ се срещна с министър Рашков, не приема "изпирането" на Пеевски от НАП

OFFNews 01 февруари 2022 в 11:14 5407 1

Проверка на ГДБОП срещу депутата от ДПС Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и имунитетът му трябва да бъде свален, за да има пълноценно разследване, съобщи "Сега". 

От пресцентъра на МВР уточниха пред OFFNews, че преписката от внесения от сдружение БОЕЦ в началото на януари сигнал, е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура, но не могат да отговорят има ли друго разследване срещу Пеевски. 

От съобщение на лидера на сдружението Георги Георгиев във Фейсбук се разбира, че Георгиев е имал среща с вътрешния министър Бойко Рашков по повод сигнала за пране на пари и корупция срещу Пеевски. Георгиев отбелязал пред министъра, че "не можем да приемем "изпирането" на Пеевски от НАП". 

Миналата седмица се разбра, че приходната агенция е направила спешна ревизия на Пеевски покрай "Барселонагейт", която приключила за месец и половина. Проверката обаче обхваща само 2020 г. и е установила, че депутатът не дължи нищо. Започнала е на 5 октомври 2021 г. след публикация в разследващия сайт Bird.bg, че Пеевски е един от българите в международното разследване "Досиетата Пандора", като не е декларирал връзките си с три офшорни дружества. Не става ясно защо НАП е проверявала Пеевски в контекста на другото знаково разследване - "Барселонагейт".

Процедурата за сваляне на депутатски имунитет тръгва от наблюдаващия прокурор, който трябва да внесе предложение до ръководителя на държавното обвинение - Иван Гешев. Главният прокурор, от своя страна, трябва да прати мотивирано предложение до парламента. Другата възможност е Делян Пеевски сам да се откаже от депутатската си защита, за да бъде разследван.

"Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар "Опел" за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер, и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", посочиха от БОЕЦ при внасянето на сигнала срещу народния представител от ДПС.

Сдружението напомни, че веднъж вече е сезирало прокуратурата по темата, но е получило отказ да се образува разследване. "В нашия сигнал се съдържат достатъчно данни за финансови и други престъпления, извършени от Пеевски", твърдят от БОЕЦ.


От МВР отказаха да коментират каквото и да било от срещата между министъра и Георги Георгиев.

Все още няма реакция на спецпрокуратурата по случая.

В края на януари стана ясно, че друго знаково дело - RICO, заведено срещу Делян Пеевски в американски съд, е прекратено. Новината съобщи "24 часа". Съд в Ню Йорк е прекратил делото срещу депутата и още 23-ма ответници на 28 януари 2022 г. заради липса на основание да разглежда подобни претенции срещу чуждестранни граждани. Делото бе заведено в края на януари 2019 г. по закона RICO, който се отнася до корумпирани организации., от варненския адвокат Захари Томов и три фирми. "24 часа" припомня, че става въпрос за спор за имоти в Балчик и нереализирания проект "Силвърбийч".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!