МП предлага е-система за запорите върху автомобили и техника

OFFNews 29 юни 2022 в 15:39 1122 0

министерство

Снимка Архив

Министерство на правосъдието

Правосъдното министерство предлага изграждането на електронна информационна система единна входна точка за запорите в България. Чрез нея данните за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните дела, ще бъде централизирана в една база данни.

Системата ще е достъпна за правоимащите органи и хората на територията на страната и извън нея, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Досега в законодателството съществува нормативна празнота за възможността заинтересованите страни да се информират преди покупко-продажба на автомобили, селскостопанска и пътностроителна техника и пр. дали върху тях няма запори.

Предвижда се информационната система за запорите и системата за електронен публичен търг да работят като обща система. Този подход ще позволи общ единен стандарт при изграждането на двете функционалности и автоматизирано движение на данни от регистъра на запорите на движими вещи към модула за продажбите и обратно, изтъкват от МС.

Системата ще допринесе за развитието на е-услугите, както и ще даде възможност за взаимодействие между системи при проверка за наличие на запор върху вещ. Така ще се постигне максимална информираност на гражданите, бизнеса и държавните органи и ще се намали възможността за разпореждане със запорирани вещи, допълват от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови