Министър Янаки Стоилов очи в очи с Гешев, ВСС обсъжда закриването на спецправосъдието

OFFNews 13 май 2021 в 08:29 8799 1

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов за първи път ще председателства пленума на ВСС днес. Заседанието е свикано от предшественичката му Десислава Ахладова. 

Като първа точка в дневния ред е предвидено обсъждане на законопроектите за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Съдебните кадровици ще обсъждат и декларацията на прокурорската колегия по темата. 

Така Стоилов, чиято партия БСП подкрепя промените, предложени от "Демократична България", ще се сблъска очи в очи с главния прокурор Иван Гешев на заседанието днес. 

Обвинител № 1 бе на протест заедно с десетки магистрати и служители на Специализираната прокуратурата, облечени в тоги, пред Съдебната палата в София срещу промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-поцесуалния кодекс. 

На 28 април правната комисия в 45 народно събрание одобри на първо четене предложението на ДБ за закриване на специализираните прокуратури и съдилища. 

Вносители на точката в дневния ред на пленума на ВСС днес са Магдалинчев, Пашкунова и Чапкънова и Екип за реакция при възникване на криза, става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет. 

На заседанието ще бъде представена и информация за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 31.03.2021 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови