Мигрантите от камиона-ковчег са изпращали съобщения, че умират хора

OFFNews 27 април 2023 в 16:17 3910 0

камионът

Снимка Пресцентър на Прокуратурата

Камионът-ковчег

Имало е информация, още преди да спре камионът в района на Локорско, че организаторите са знаели, че мигранти умират вътре, заяви прокурор Василена Анастасова, след като Софийски градски съд отхвърли молбата на един от задържаните да излезе от ареста. 

Бившият граничен полицай Валентин Христов е един от общо петима обвиняеми за смъртта на 18 мигранти в средата на февруари. 

На 17 февруари 18 от общо 52-ма афганистанци се задушиха и починаха в камион, а десетки бяха транспортирани в болници. Здравният министър Асен Меджидиев поясни, че причините за тежкото състояние на мигрантите са комплексни.

Заради случая трима служители на Европол бяха изпратени в България, за да разследват смъртта на афганистанците. 

"Веднъж е имало недостиг на кислород, премръзнали са, мокри, не са се хранили няколко дни, имат наранявания по тялото", уточни  тогава той.

Прокурор Василева Анастасова каза днес, че предстои да се установи с кого конкретно са комуникирали мигрантите. По време на заседанието тя посочи, че от разпитите на оцелелите мигранти е станало ясно, че те са имали телефон, през който са подали информация, че в тайника умират хора.

Предстои анализ на трафични данни, за да се установи с кого е водена комуникацията.

Христов отрече пред съда, че е участвал в трафика на мигранти, защото по това време е бил в Гърция.

Петимата задържани са обвинени в участие в престъпната група, която е действала повече от година, като всеки месец са били прекарвани поне две групи мигранти.

Обвиненията, които са повдигнати на задържаните, са за каналджийство, а шофьорът и неговият помощник ще отговарят и за причиняване на смърт по непредпазливост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика