18 мигранти се задушиха в тайници на камион близо до София (допълва се)

OFFNews 17 февруари 2023 в 16:09 6873 2

лента

Снимка Архив

Трагедия.

Трагично завърши животът на мигранти на път за Европа. 18 души са се задушили в изоставен камион, по първоначални данни те са афганистанци.

Товарният автомобил, който превозвал 40 мигранти, е открит изоставен в землището на софийското село Локорско, съобщиха от МВР. Сигналът е подаден около 14:15 часа. Няма данни за пътен инцидент. Според данните на МВР към момента 18 души са починали. Част от оцелелите са откарани за преглед и оказване на медицинска помощ в няколко болници.

На място е установена смъртта на 18 души, други 14 са транспортирани в столични болници. Пет екипа на Спешна помощ са ангажирани с извозването на пострадалите, съобщи за OFFNews Катя Сунгарска от ЦСПМ. Осем души са насочени към ВМА, четирима са настанените в Пирогов, двама в УМБАЛ "Св. Анна". Още 10 души са намерени и предстои да им бъде оказана медицинска помощ, уточни тя.

Двама души са настанени в реанимацията на “Света Анна”, двама в реанимацията на “Пирогов” и шест в реанимацията на ВМА. Двама в по-леко състояние са настанени в токсикологията на ВМА и още двама в токсикологията на “Пирогов”, съобщи по-късно служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по NOVA.

От УВМБАЛ "Св. Анна" уточниха, че единият от пациентите, приети при тях е на видима възраст около 15 години, а другият на около 20. И двамата са били премръзнали и силно обезводнени. 

Към 17,30 часа, на брифинг пред "Пирогов", служебният здравен министър представи актуални данни.

До момента 11 настанени в болниците. Двама от пострадалите мигранти са настанени в Реанимацията на "Пирогов", двама са Реанимацията на "Св. Анна", 6 са в Реанимацията на ВМА. От по-леко пострадалите двама са в Токсикологията на ВМА, един в Токсикологията на "Пирогов". Тримата настанени в "Пирогов" не са с пряка заплаха за живота им, но са в сравнително тежко състояние. Единият беше с психомоторна възбуда, с много наранявания по краката, с тахикардия, в момента е на успокоителни. Другият беше с дихателна недостатъчност, която е овладяна за момента, каза Меджидиев.

По думите му причините за тежкото състояние на мигрантите са комплексни. "Веднъж е имало недостиг на кислород, премръзнали са, мокри, не са се хранили няколко дни, имат наранявания по тялото", уточни той.

Събрани са допълнителни екипи, тъй като се очаква да бъдат докарани още хора. На място има още 23 души, които ще бъдат настанени в лечебни заведения. В готовност са и болниците "Лозенец" и ИСУЛ.

В Бургас е задържан собственикът на камиона, в който са били нелегалните мигранти. Мъжът е отишъл да обяви за издирване или за откраднат превозното средство и е бил задържан от полицаите в морския град, съобщи БНР. Камионът е с търговищка регистрация, въпреки това мъжът е отишъл в Бургас. Изяснява неговата съпричастност към случая, дали наистина возилото е откраднато или той по някакъв начин е замесен в опита за трафик на мигранти.

Разследването на смъртта на чужденците ще бъде поето от Национална следствена служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

17.02 2023 в 19:05

В Лондон същата работа не беше ли? с българин шофьор

1236

1

БотоксПутю

17.02 2023 в 18:04

Видно е, че сме в Шенген, но с Афганистан.