Мигрантите от камиона ковчег прескочили браздата със стълба

Сред загиналите 18 афганистанци има и дете на видима възраст 6-7 години

OFFNews 17 февруари 2023 в 20:00 4893 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Мигрантите от злополучния камион ковчег са пресекли границата с Турция с помощта на стълба. Прекарали са няколко дни в гората край Ямбол и после са се качили в товарния автомобил. Тази последователност на събитията даде шефът на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Борислав Сарафов, часове след като край софийското село Локорско бе открит изоставеният камион и 18 трупа на задушени афганистанци.   

"В момента оглеждаме 18 трупа и 34 оцелели граждани на Афганистан", обясни Сарафов на пресконференция за трагичния инцидент и допълни, че пресеклите браздата са били 52-ма. 

Четирима са задържаните, сред тях и собственикът на камиона, но все още не са им повдигнати обвинения, каза шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков. Домовете им се претърсват, но единственото, което посочи зам. главният прокурор, е, че те са в София и провинцията. Единият от арестуваните е изтърпял наскоро 5-месечна ефективна присъда неясно за какво.

"Това са лица, за които имаме достатъчно доказателства, че имат съпричастност към деянието за каналджийска дейност. Едно от лицата е с няколко досъдебни производства, като по последното има осъдителна ефективна присъда от 5 месеца, която е изтърпял. Собственикът на камиона е от Бургас, той е задържан", уточни Илков.

По думите му сигналът за произшествието е подаден от случайно минаващ гражданин. Мигрантите, които са излезли от камиона, са го завели до превозното средство.

Малко по-късно главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви пред Нова тв, че задържаните са петима и всичките са криминално проявени.

"Това е един наистина трагичен случай. Към момента има задържани 5 лица. Всички те са криминално проявени с множеството криминални прояви. Две от тях имат множество прояви за трафик на мигранти", уточни той.

От думите му се разбра, че заподозрените организатори на групата имат две досъдебни производства за миналата година. По едното е въпросната 5-месечна присъда.

Сарафов изтъкна, че част от оцелелите се разпитват в националното следствие, други са на лечение в няколко болници. На място се извършва оглед от следователи, прокурори и служители на МВР.

"Това е лошо стечение на обстоятелствата и лоша преценка на каналджиите. Това са тайници, които са се опитали да направят в този камион, за да прекарат своята стока. А тяхната стока са хора, човешки същества", коментира Сарафов.

Шефът на НСлС съобщи още, че са иззети 16 ДНК следи от камиона. Чрез тях ще се установи кой е шофирал превозното средство и кой е бил в него. В домовете на задържаните пък се търсят следи от каналджийска дейност, както и предмети, които могат да ги свържат с камиона. 

Малко преди това стана ясно, че сред загиналите 18 души има и дете на видима възраст 6-7 г. Общият брой на хоспитализираните е 34 души. Самият камион е бил залостен с греди, за да не могат да се измъкнат хората. Това е причината голяма част от тях да имат разранявания, когато са се опитали да преодолеят препятствието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки