Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мъж отива на съд заради незаконен тютюн, а негова близка - за лъжесвидетелстване

OFFNews 16 октомври 2020 в 16:50 2107 0

Прокуратурата във Враца изпрати на съд криминално проявен за държане на акцизни стоки и негова укривателка. Двамата били добри познати и стопанисвали съседни търговски помещения в града.

В края на 2019 г. при спецакция мъжът бил проследен заради предишни криминални прояви. Той бил хванат с нарязан тютюн. При обиск в различни помещения били иззети тютюн за пушене и цигари с търговски марки "Prezident" и "Capital", без български акцизен бандерол. Общата пазарна стойност на предмета на престъплението била 7359 лв. с общ дължим акциз от 6882 лв.

При разпита мъжът заявил, че тютюнът принадлежи на близката му. Тя потвърдила показанията му, като разказала неправдоподобна история, че намерила няколко чувала с акцизната стока при един от тунелите на път за Враца. Прибрала ги и не казала на никого за съществуването им.

Разследващите обаче установили несъответствия и опровергали твърденията й. По досъдебното производство е било прието, че дамата се опитва да помогне на познатия си, за да избегне наказателно преследване.

Обвиняемият е осъждан за държане на акцизни стоки без бандерол, като последното му осъждане е с влязъл в сила съдебен акт от 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews