Quantcast

Лозан Панов демонстративно напусна ВСС заради "човека на Бойко"

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2016 в 10:21 6804 14

Лозан Панов демонстративно напусна ВСС заради

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов напусна демонстративно заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината е изборът на нов представляващ съвета, след неочаквано внесено предложение в дневния ред. 

Панов заяви, че новоназначеният Димитър Узунов е човекът, върху когото са паднали най-сериозни съмнения, че е пратил SMS на Бойко Борисов. Затова той отказа да участва в заседанието, докато не се изчисти случаят и Узунов не представи разпечатка от телефона си.

Лозан Панов заяви още, че докато във ВСС има преобладаваща политическа квота, ще е нормално избраните магистрати да се отчитат на политици. Той призова всички свои колеги, които мислят по същия начин, също да напуснат заседанието на Съвета.

"Отказвам да бъда част от всичко това, призовавам и цялата българска магистратска общност да упражним заедно натиск за разкриваме на истината затова кой е изпратил съобщение до МС. Само по такъв начин бихме могли да защитим своето достойнство като магистрати. Докато това не се направи аз няма да участвам в заседанията на ВСС", заяви той. 

Панов каза на колегите си, че не може смс-скандалът да приключи със смяна във ВСС. "Този път няма да бъде, не може всички да са маскари", зарече се той и заяви, че отказва Димитър Узунов да го представлява.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева също изрази своето учудване от начина, по който беше направена смяната във ВСС. Внезапната смяна във ВСС е провокация, каза тя. Захариева поиска съдебните кадровици да мотивират своето решение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 15:27

.

ГОСПОДИН ПАНОВ,
Първо ще Ви припомня някои основни принципи, залегнали в Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на българските магистрати, които сте се заклели да спазвате.
Независим е този магистрат, който при изпълнение на служебните си задължения се ръководи единствено от вътрешното си убеждение и закона, като не се поддава на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представители на която и да е друга власт – публична или частна, вътрешна или външна за съдебната система.
Почтен е магистратът, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги, независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност.
Благоприличието на всеки съдия представлява въздържане от всякакви действия, които биха могли да компроментират честта на магистрата в професията и обществото.
В Кодекса за етично поведение на българските магистрати е записано, че с личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото. Магистратът трябва да е с безукорна репутация. Магистратът трябва да е последователен и неотклонен при спазването на правните и етични норми. И накрая, при кариерното си израстване, магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му.
Във връзка с горното и предвид разкритията в публичното пространство за Ваши зависимости от лица извън съдебната система, както и за осъществени от Вас контакти с адв. Иван Тодоров, размяна на SMS-и по телефона и посещение на място в кантората му, които той отрича, с настоящото Ви призовавам, в качеството си на журналист и гражданин, да се подложите доброволно на детектор на лъжата, при което да отговорите на следните въпроси:

Срещали ли сте се с адв. Иван Тодоров по времето, когато сте били съдия и председател на Върховния касационен съд, в кантората му в гр. София, на ул. „Парчевич“ № 27, включително и на датата 5 октомври 2015 г., около 16 ч.?
Поемали ли сте някакви ангажименти пред адв. Иван Тодоров във връзка с дейността ви като съдия?
Изпращали ли сте на 25.12.2015 г., от вашия мобилен телефон, SMS до адв. Иван Тодоров със съдържание „Честито Рождество! Здраве, радост и благополучие. Ще се радвам да се видим!”, в отговор на негов SMS „4estito Rojdestvo, Lozane! Otdavna ne si idval v ofisa… Ivan Todorov”?
Оказвали ли сте натиск на съдии, да решават по определен начин разпределените им дела, в качеството си на председател на Административен съд – София и председател на Върховен касационен съд?
Поемали ли сте ангажименти пред политици и/или адвокати за изпълняване на поръчки и съобразяване на поведението Ви с техни изисквания, като услуга за кариерното Ви израстване?
Осъществявали ли сте контакти с представители на политическа партия Демократи за силна България (ДСБ), членове на „Протестна мрежа“, фондация „Америка за България“, представители на олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев, Гриша Ганчев, Сашо Дончев и Цветан Василев /или лични срещи с тях/ и адвокати, през периода, през който заемате поста председател на Върховен касационен съд? Поемали ли сте ангажименти поведението Ви като магистрат и председател на Върховния касационен съд, да бъде съобразено с техните виждания, проблеми с правосъдието, политически или бизнес интереси?
Уволнявали ли сте и назначавали ли сте служители в Административен съд – София и Върховен касационен съд, в качеството Ви на председател на тези съдилища, само защото са неудобни или удобни за Вас, без да преценявате техните професионални качества?
Беше ли предварително съгласувана с лица извън съдебната система речта Ви, произнесена на тържеството по повод 135 години от съществуването на ВКС в зала Тържествена на Съдебната палата?
Считам, че поставените от мен въпроси и призивът ми да се подложите на детектор на лъжата са напълно нормални и ако нищо в отговорите на тези въпроси не Ви притеснява, не би следвало да откажете.
Освен това така ще дадете и личен пример на всички съдии, поведението на които трябва да е съобразено с Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Считам също, че подлагайки се на детектор на лъжата, по-силно от всякакви думи ще се повиши доверието в българския съд от страна на обикновените граждани.
В случай обаче, че откажете да се подложите на такава проверка и да отговорите на поставените въпроси по начин, който изключва съмнение за достоверността на отговорите, аз като гражданин, ще имам пълното право да считам, че се намирате в тежки зависимости, както и че моралът Ви не е достатъчен, за да бъдете както съдия, така и председател на Върховния касационен съд.
Поради което ще следва незабавно да си подадете оставката.

кафява ТОЧКА от селфи с гъз:

snewstam.wordpress.com/2016/01/13/секс-скандалът-на-2016-г-кандидатът-за-пре

21.01 2016 в 12:40

anton е тайното курв*нце на Станишев(по- често активен гей).
Според комунистическия елит, anton бил правил най- меките минети.
anton-е, знам КОЙ ще ти плати за да му духаш и няма да ти се налага да пишеш под диктат за жълти стотинки, педалченце мъничко.

21.01 2016 в 12:26

Оставка!

21.01 2016 в 12:26

Баси първосигналното оплюване на всеки, който се мерне в общественото пространство, без да е от наш'те :D

Човека засега ме кефи, да видим докъде ще я докара.

21.01 2016 в 12:00

Не знам каква е била идеята на Куневица, но очевидно не е била искрена, защото Христо Иванов подаде оставка, когато стана ясно, че никакви реформи няма да има, а др. Пръмова си остана. И не забелязвате ли, че тя не обелва и дума по скандала със СМС-ите, нито по всички други безобразия в съдебната реформа.
Не обелва и дума за провала не уж нейния закон срещу корупцията...

Комунягата си остава комуняга, както и да се пребоядисва.

21.01 2016 в 11:58

Браво! Последният мъж във ВСС.

21.01 2016 в 11:52

Маските вече паднаха ! Връщане назад няма ! Задкулисието лъсна с целия си дефицит не само на морал и култура, а и на интелект ! Мутренщината нямат исторически шанс ! Никой вече не й вярва, дори нейните творения ! Поне да се поучи да отстъпва не толкова унизително !

21.01 2016 в 11:39

.

След като Рада Дълбоката показа "селфи с гъз", сега е време Лизан да покаже "селфи с адвокат".
И да си подаде оставката.
ВЕДНАГА !

.

21.01 2016 в 11:23

Идеята на Христо Иванов и Меглена Кунева принципно беше да пенсионират целия ВСС включително Цацаров. За целта сега трябва да приключат промените в конституцията и да гласуват закона за съдебната власт.

Вероятно покрай това са сегашните сътресения. Голям е залога. Явно много хора искат да обладаят съдебната система. Отделно сегашните не щат да пуснат кокала - от там са атаките срещу кабинета.

Абе в момента ако не подаде Борисов оставка и ако минат няколко гласувания ДПС и #кой отиват в историята

21.01 2016 в 11:22

Браво за Лозан Панов. Достоен човек.