Съдиите поискаха обяснение от ВСС за "опраскването" на Найденова

ОFFNews Последна промяна на 20 януари 2016 в 19:44 4637 5

Съюзът на съдиите в България публикува отворено писмо до Висшия съдебен съвет, в което иска обяснение защо Соня Найденова, досегашният представляващ съвета, бе сменена набързо с Димитър Узунов, който бе посочен от бившия правосъден министър Христо Иванов за човека, пратил скандалния СМС до Бойко Борисов.

Представяме ви отвореното писмо без редакторска намеса:

Госпожи и господа членове на ВСС,

В средствата за масова информация беше оповестено, че с решение от днес е избран нов представляващ съвета – господин Димитър Узунов. Решението е взето по внесено извънредно предложение, което не е било съобщено предварително, не е било обсъдено в никоя от комисиите на съвета и без да бъдат обявени каквито и да било мотиви за същото.

Припомняме, че в качеството Ви на членове на орган, конституиран и с гласовете на магистрати, и с избор от Народното събрание, дължите отчетност и прозрачност за всички Ваши действия както на професионалната общност, така и на обществото. В този смисъл Ви призоваваме да обявите съображенията си да смените досегашния представляващ съвета, по този извънреден начин, както и да изберете конкретно Димитър Узунов за нов представляващ ВСС.

Призоваваме господин Узунов да обяви публично съдържанието на водената от него кореспонденция от ползвания от него мобилен телефон (или мобилни телефони, ако са повече от един) за времето от 9:30 ч. до 13:00 ч. на 14.01.2016 г. Призоваваме също така новия представляващ ВСС да изиска справка за същите обстоятелства по отношение на ползваните от членовете на съвета мобилни телефони по договори с мобилни оператори, по които е страна ВСС.

Призоваваме членовете на ВСС, които днес са напуснали заседанието след внасянето на предложението като извънредна точка от дневния ред, да заявят публично дали считат, че продължаването на тяхното участие в дейността на този орган би спомогнало за законното осъществяване на функциите му и за изпълнение на възложената му от закона задача да отстоява независимостта на съдебната власт.

от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2016 в 17:36

Трябва да се застави премиера да покаже кой му го е пратил, всичко друго е ала-бала! Нали се жалваше, че някой му кроил шапка, да покаже от кого е!

21.01 2016 в 11:53

Този ВСС, въобще какво върши, само сплетни, скандали, далавери. Събрано куцо и сакато, от Инспекцията, разни мижитурки дето нямат реален правен стаж, поставени да изпълняват поръчки....

20.01 2016 в 21:11

Обяснението е ясно. - За да дестабилизират държавата, за да няма съмнение, че в мутроландия има институционална криза.

20.01 2016 в 20:46

Съдебната реформа на гоце, доган, пеевски и боко дава резултат. Опраскването стана модерна дума тъй както стана лумпен. Културата е на 6

20.01 2016 в 20:27

антончо е гербаджииска кучка