Президентът: Извънредната кадрова промяна дискредитира ВСС

Ивайло Анев 21 януари 2016 в 11:13 4474 6

Снимка Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев по време на днешния отчет на институцията.

Държавният глава Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова отчетоха четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

Като гражданин съм длъжен да заявя, и няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира ВСС, и не заради конкретните лица, а заради принципите на прозрачност, на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те.  Гражданите са жадни за справедливост, ние очакваме от правителството и съдебната власт да са мотор на реформата. Като гражданин аз съм разочарован.

Това каза Плевнелиев по време на отчета. Той коментира скоростните рокади във ВСС от сряда, след избухналия смс-скандал. 

Намираме се във важен момент. Всички институции трябва да се съсредоточат за приемането на важни правила и закони за реформата. Дали целта е изобщо да има или да няма съдебна реформа и ако я има кой ще има тежката дума в реформата. Алтернативите са две - задкулисието и принципните, публичните тези и дебати. Притеснен съм от това, което видяхме и се надявам, че във ВСС добрите принципи на управление ще бъдат спазени и то пред очите на народа, каза още президентът.

Относно свалянето на охраната на Лютви Местан по време на трусовете в ДПС:

"Президентът не взема и не трябва да взема решения, нито да бъде информиран в подробности за дейността на комисията, която се произнася кой политик или държавник да бъде охраняван от Националната служба за охрана", обяви държавният глава.
 
Той припомни, че още през 2012 г. Консултативният съвет за национална сигурност постигна съгласие по законодателната рамка за сектор „Сигурност“, включително за изработването на Закон за Националната служба за охрана. „НСО е длъжна да документира всяко решение и да работи по ясни правила, включително за дейността на комисията, която взема решенията за охрана на българските държавници“, посочи президентът и допълни, че след влизането в сила на Закона за НСО комисията е заседавала многократно.
 
„Комисията е длъжна да вземе отговорни и аргументирани решения. НСО обаче няма аналитично звено, каквито имат ДАНС и МВР. Затова има закон и правила, които трябва да се спазват. Отговорността за назначаването и отпадането на охраната - не по телефона и аргументирано и с ясни документи от страна на отговорните служби - е на началника на НСО“, поясни президентът. „Във всеки един момент, в който получа доказателства, че се е работило извън правилата и процедурите, ще бъда безкомпромисен“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

За отношенията на България с Русия

"Докато съм президент, ще имам позиция. Никога не съм отричал достиженията и добрите отношения с Русия, но няма да мълча, когато има нарушение на правовия ред", така Плевнелиев отговори на въпрос за отношенията на страната ни с Русия.

"Няма да мълча, нито да се снишавам и да чакам шефовете да се разберат", категоричен беше той.

Ще се кандидатира ли за втори мандат?

Относно този въпрос, президентът обяви, че е рано да се говори за кандидатури. "Всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено, със сигурност ще бъде наказан от народа. Ранното стартиране на дебатите около президентските избори ще промени дневния ред на обществото, а той не е партийните калкулации за изборите, а голямата тема за справедливостта", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!