Президентът: Извънредната кадрова промяна дискредитира ВСС

Ивайло Анев Последна промяна на 21 януари 2016 в 11:13 3797 6

Снимка Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев по време на днешния отчет на институцията.

Държавният глава Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова отчетоха четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

Като гражданин съм длъжен да заявя, и няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира ВСС, и не заради конкретните лица, а заради принципите на прозрачност, на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те.  Гражданите са жадни за справедливост, ние очакваме от правителството и съдебната власт да са мотор на реформата. Като гражданин аз съм разочарован.

Това каза Плевнелиев по време на отчета. Той коментира скоростните рокади във ВСС от сряда, след избухналия смс-скандал. 

Намираме се във важен момент. Всички институции трябва да се съсредоточат за приемането на важни правила и закони за реформата. Дали целта е изобщо да има или да няма съдебна реформа и ако я има кой ще има тежката дума в реформата. Алтернативите са две - задкулисието и принципните, публичните тези и дебати. Притеснен съм от това, което видяхме и се надявам, че във ВСС добрите принципи на управление ще бъдат спазени и то пред очите на народа, каза още президентът.

Относно свалянето на охраната на Лютви Местан по време на трусовете в ДПС:

"Президентът не взема и не трябва да взема решения, нито да бъде информиран в подробности за дейността на комисията, която се произнася кой политик или държавник да бъде охраняван от Националната служба за охрана", обяви държавният глава.
 
Той припомни, че още през 2012 г. Консултативният съвет за национална сигурност постигна съгласие по законодателната рамка за сектор „Сигурност“, включително за изработването на Закон за Националната служба за охрана. „НСО е длъжна да документира всяко решение и да работи по ясни правила, включително за дейността на комисията, която взема решенията за охрана на българските държавници“, посочи президентът и допълни, че след влизането в сила на Закона за НСО комисията е заседавала многократно.
 
„Комисията е длъжна да вземе отговорни и аргументирани решения. НСО обаче няма аналитично звено, каквито имат ДАНС и МВР. Затова има закон и правила, които трябва да се спазват. Отговорността за назначаването и отпадането на охраната - не по телефона и аргументирано и с ясни документи от страна на отговорните служби - е на началника на НСО“, поясни президентът. „Във всеки един момент, в който получа доказателства, че се е работило извън правилата и процедурите, ще бъда безкомпромисен“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

За отношенията на България с Русия

"Докато съм президент, ще имам позиция. Никога не съм отричал достиженията и добрите отношения с Русия, но няма да мълча, когато има нарушение на правовия ред", така Плевнелиев отговори на въпрос за отношенията на страната ни с Русия.

"Няма да мълча, нито да се снишавам и да чакам шефовете да се разберат", категоричен беше той.

Ще се кандидатира ли за втори мандат?

Относно този въпрос, президентът обяви, че е рано да се говори за кандидатури. "Всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено, със сигурност ще бъде наказан от народа. Ранното стартиране на дебатите около президентските избори ще промени дневния ред на обществото, а той не е партийните калкулации за изборите, а голямата тема за справедливостта", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2016 в 20:03

За съжаление на троловете, Росен Плевнелиев се е издигнал сам. Има пари - не може да бъде купен, и ги е спечелил без да ограбва държавата. Ама ги е яд, ама му завиждат... Сравнете го с един Пеевски, или с Доган, или с Борисов! Ето така се изгражда държава, драги приятели: с поддържане на стоюностните и изхвърляне на боклуците. Ние упорито правим обратното.

26.01 2016 в 14:41

В общи линии е абсолютен смешник-комсомолец. Бърка имената на държави и на държавни ръководители - ако паметта му е толкова къса, че да не може да си спомни какво му пишат в папките - жалко. България е изправена пред голями предизвикателства. Трябва и як президент, човек който разбира от сигурността на държавата и спазва законността в рамките на конституцията. Това момче да си гледа незаконната вила на Черноморието и да хълца по телевизиите каквото си ще. И да се вживява в какъвто ще. Народът не случайно го нарича "плюнчо".

21.01 2016 в 14:29

Постоянното провокиране на скандали във Висшия съдебен съвет цели да отклони вниманието на ЕК от критиките към прокуратурата за борбата с организираната престъпност и корупцията. Крайната цел е свалянето на ВСС, а Цацаров да се спаси от критиките на Брюксел.

21.01 2016 в 13:49

Интересно всички рекламни агенции плюят президента...явно си върши работата.

Добре е да знаем че има поне една работеща институция!

Човека работеше когато Пеевски стана пеф на ДАНС и когато избраха една неграмотна коза за главен прокурор. Два пъти прави правителства. Забави колкто можа тъпотиите на Орешарски, Местан и Станишев.....

Браво! Това е може би първия ни достоен президент от 25 години насам!

21.01 2016 в 12:51

Слава на Джизъс Крайст, че мандата на Офшорлиев вече изтича.

Какъв парадокс на историята - случайни лица се издигат на постове, които с нищо не са заслужили, и пребивават на тях с години, без да свършат НИЩО ПОЛЕЗНО.

Омерзен съм.

21.01 2016 в 12:40

.

Орешарски беше кукла на конци, а Роско е на лайниви въжета.
За 3 години, само ни залива с евро-клишета, смесени с лайниви опорни точки от НеПеОшниците.

ГНУС и ПЕДЕРАСТКА МРЕЖА.

.