Крусев с най-леката мярка 'подписка', обвиниха го за потенциална щета

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2018 в 15:34 3459 3

Снимка БГНЕС

Бившият столичен зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев е обвинен за престъпление по служба, наложена му е най-леката мярка "подписка". 

Според държавното обвинение от това престъпление може да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лева.

Крусев бе извикан в Националната следствена служба днес, за да му бъде повдигнато обвинение. То е, че е нарушил служебните си задължения, променяйки условията на обществената поръчка за ремонта на Графа. Според адвоката на Крусев Менко Менков вещо лице ще трябва да установи каква щета е настъпила от действията на зам.-кмета на София, засега тя не е изчислена. 

Промяната на подложката за трамваите по Графа е след санкция на експертен съвет от 29 души, припомни Евгени Крусев.

Той подаде оставка на 4 декември, след като получи призовка като обвиняем ден по-рано. Не се чувствам като "бушон", коментира днес Крусев. 

Според прокуратурата разследването срещу зам.-кмета е започнало на 16 октомври 2018 г., когато до главния прокурор е постъпил сигнал от Фондация „Спаси София“, в който са изложени данни за нередности с обществена поръчка, финансирана със средства от Европейския съюз по процедура „Изграждане, възстановяване и обособяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София – зона – 2“. Главният прокурор е изпратил сигнала на Специализираната прокуратура, по компетентност.

На 23 октомври 2018 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба.

Допълнително, на 05.11.2018 г. до главния прокурор е постъпил и сигнал от кмета на Столична Община – Йорданка Фандъкова, с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая. Документите са изпратени на Специализираната прокуратура, по образуваното досъдебно производство. От страна на ръководството на общината е оказано пълно съдействие при снабдяване с необходимата документация.

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че с решение от 8 август 2017 г. на Столична община е открита обществена поръчка, по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., с директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. По тази процедура на 15.09.2017 г. 4-ма участника са подали оферти - “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД, Обединение “Трейс РВП”, Обединение “ИСАФ С.А.- Колас Рай С. А. зона 2” и фирма Джи Пи Груп. По реда на ЗОП, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е упълномощила своя заместник Евгени Крусев за възложител - да открие и проведе обществената поръчка.

В техническите условия на поръчката, освен изисквания за гранитни настилки, бетонови и други материали, има изключително конкретно изискване за технологията, която ще се използва за осигуряване на необходимите виброизолационни качества на трамвайното трасе и за параметрите, на които виброизолационните елементи следва да отговарят. В проекта за реконструкция е заложена така наречената еластична виброизолационна подложка за система „плаващи плочи”, с цел осигуряване на най-добра виброизолационна защита, което е от особено значение за гъсто застроени и то със стари сгради улици, каквато е ул. „Граф Игнатиев“.

Обединение “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД участва в обществената поръчка с материали на фирма Pandrol. За да бъде допуснато тяхното използване те трябва да отговарят на критериите в техническата документация на поръчката, а именно: маса, статичен коефициент на еластичност и динамичен коефициент на еластичност. Масата е важен критерий, тъй като качествените системи за виброизолация трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да поемат вибрациите и шума от преминаващите по трасето трамваи. Именно масата е показателят, определил резултатите от процедурата. Максимално допустимите стойности на масата на подложката според заданието на поръчката, утвърдено от Крусев, са 5кг/м2. Тъй като „ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД са предложили продукта на Pandrol с маса от 15,6кг/м2 или над 3 пъти по-високи стойности от максималните по задание, те са отстранени от процедурата, тъй като офертата им не отговаря на предварително обявените условия на поръчката.

Дружеството Джи Пи Груп печели обществената поръчка, като е предложило материали на австрийската фирма Getzner, с характеристики, отговарящи на техническото задание. Така именно с това дружество, като изпълнител, е подписан договор от Столична община.

На 08.06.2018 г., след започване на реалните строителни дейности по ул. Граф Игнатиев, в общината е получено становище от инж. А. Тасев – председател на съвета на директорите на Столичен електротранспорт ЕАД, в която сочи, че материалът на Pandrol e повече от подходящ за трамвайното трасе, докато този, с който фирма Джи Пи Груп печели и който отговаря на всички технически изисквания на поръчката, не е. Проведено е заседание на експертен съвет по устройство на територията и със свое решение членовете на съвета са гласували за замяна на материала на Getzner /предложен от Джи Пи Г и отговарящ на техническото задание/ с този на Pandrol /заради който при класирането „ПСТ градска среда Зона 2“ ДЗЗД е било отстранено/.

Евгени Крусев, като възложител, е нарушил служебните си задължения, като в нарушение на чл. 116 от ЗОП предприел съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“, изразяващо се в изготвяне на нов инвестиционен проект и промяна на издаденото разрешение за строеж, вкл. и за полаганата виброизолационна система /подмяна на виброизолационните елементи по задание, оферта и договор с такива, заради които друг участник е бил отстранен от участие, поради несъответствието им със заданието/. От деянието на Крусев могат да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лв., тъй като са създадени условия за прилагане на финансови корекции на основание чл. 70, ал.1 т. 10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Информация за действията на прокуратура по случая е предоставена и на ОЛАФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13355

3

aviatora

11.12 2018 в 19:16

100% протеже и постовено лице на Цв. Цвъчко физкултурника. Цветанов няма възлова администрация, в която да няма поставени нискокомпететни разбойници. Менков ще го оправи ифняма да лежи това копеленце. Всички са оплетени свински суджуци. Цар Миню пък да не види нещо от Маргините! От мерцедеса на инвалидната количка. Всички са платили вече на съзадения от Цв. ЦВ. СПЕЦ СЪД . КОРУПЦИЯ С НЕНИЖДАНИ РАЗМЕРИ ВЛАСТВА В ТАЗИ МАФИОТСКА СТРАНА.

3177

2

Стърголета

11.12 2018 в 16:18

То за какво ли да го съдят, той и без това не е разбрал за какво е там камо ли решения да е взимал. Ай да си ходи при мамата

7912

1

бацка

11.12 2018 в 16:10

Както преди ме дразнеше заради видимата си некомпетентност, сега ми е жал за момъка, който изгоря заради нечии далавери. Не че не заслужаваше да си отиде, най-малкото защото, ако беше свестен, щеше да си тръгне бая по-рано - и то сам, а защото тия над него, които са 2-3-4 нива нагоре, си стоят. Дондукова (по-голям бушон), Боко, Черепа, Шиши и компания продължават да си цоцат. Овластени боклуци.