КПКОНПИ за проф. Герджиков: Ректорът на СУ не е бил в конфликт на интереси, когато СУ сключва договор с майка му

Александра Маркарян 01 октомври 2021 в 15:12 5814 1

Проф. Анастас Герджиков

Снимка Александра Маркарян

Проф. Анастас Герджиков

Антикорупционната комисия не установи конфликт на интереси при кандидат-президента с очаквана подкрепа от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков. Той е на ректор на Софийския университет и през 2018 г., когато от университета сключват договор с майка му проф. Мария Герджикова.

"Не установява конфликт на интереси (...) поради липса на упражнени правомощия по служба в качеството му на ректор на Софийския университет", пише в решението на ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ. 

Под него са се подписали още: Антон Славчев, зам.-председател; Пламен Йоцов - член; Силвия Къдрева - член.

Проверката е извършена по медийни публикации от 2019 г. Решението е от през февруари 2020 г. Комисията публикува пълния му текст днес, под настойчивите запитвания от журналисти във връзка с приетата номинация за президент от Герджиков. 

Кой е номиниралият го към настоящия момент, впрочем, той не казва. Ясно е само, че в неделя инициативен комитет официално ще издигне кандидатурата му и че впоследствие тя ще бъде подкрепена от ГЕРБ - механизъм, по който БСП и други партии подкрепят кандидатурата на държавния глава Румен Радев за нов мандат.

Липсата на упражнени ректорски правомощия - за които пишат от Антикорупционната комисия - са по отношение одобряването на доклада, на базата на който е сключен договорът с майката на проф. Герджиков. Предметът му е участие в разработването на методология и инструментариум за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в българските общности в чужбина. Възнаграждението за проф. Герджикова е 9 000 лв. След като случаят става публично известен и избухва скандал, тя обявява, че ще дари средствата.

Тогава проф. Герджиков обяснява пред медиите, че не той е подписал договора, а зам.-ректорът доц. Георги Вълчев, който е бил упълномощен да подписва официални документи. Проверката потвърждава, че има пълномощно. От доц. Вълчев са снети сведения, в които той "заявява, че проф. дфн Анастас Герджиков не е участвал в процедурата по даване на разрешение за сключване на граждански договор с проф. Мария Герджикова, сключването и подписването на граждански договор № 80-14-836/18.09.2018г. и плащането по договора".

Докладът, с който е отправена молба за сключване на гражданския договор с проф. Мария Герджикова, е от проф. д-р Росица Пенкова. Парите за възнаграждението идват от бюджета на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите.

Договорът е сключен на 18 септември 2018 г. Възнаграждението е за периода 3 септември 2018 г. - 30 ноември 2018 г. Проф. Пенкова приема свършената работа без забележки. Сумата е платена на 30 ноември 2018 г. Платежното нареждане е подписано от ресорния зам.-ректор.

За да е осъществен конфликт на интереси по смисъла на закона, следва да са налице три предпоставки - пишат от комисията: лице, заемащо висша публична длъжност, наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба и упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес.

Частен интерес е всеки, който води до облага от материален или нематериален характер за заемащия висша публична длъжност или за свързания с него човек, т.е. за да има такъв, трябва да има реална възможност за облага. Облага е всеки доход в пари или имущество, вкл. придобиване на дялове или акции; предоставяне, прехвърляне или отказ от права; получаване на стоки или услуги безплатно или на цени под пазарните; получаване на привилегия или почести, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие.

"По отношение на одобряването на доклада от проф. д-р Пенкова (...) и плащането по договора на 30.11.2018 г. се установи липса на упражнени правомощия по служба от страна на проф. дфн Анастас Герджиков. Липсата на упражнено правомощие по служба от страна на лицето, заемащо висша публична длъжност, както и на който и да е от останалите елементи от понятието „конфликт на интереси“ изключва наличието на нарушение на забраните на Глава Осма от ЗПКОНПИ, които представляват негова проявна форма", завършват от комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови