Оказах се лошото ченге. МЗ не трябваше да твърди, че има тестове, когато няма

Количествата за София са осигурени до Коледната ваканция, за страната са необходими още 200 000 бройки

Александра Маркарян 10 декември 2021 в 11:10 3719 0

акад. Николай Денков

Снимка БТА, архив

акад. Николай Денков

Напрежението между МОН и МЗ заради доставките на тестове за COVID-19 за училищата и твърденията за противното от министър Стойчо Кацаров е породило напрежение и у родителите и учителите и това е основното притеснение у министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.

"Основното е, че породиха напрежение между родителите и учителите. Това, което не трябва да се случва е да се казва, че тестове има и децата тръгват на училище, няколко пъти се случи от Министерството на здравеопазването. В петък всички научават, че децата в понеделник тръгват на училище, а ние нямаме тестове и аз се оказвам лошото ченге, което казва "ама няма да ходят децата ви на училище", защото иначе ние нарушаваме заповедта на министерството на здравеопазването", каза проф. Николай Денков в отговор на въпрос за създалата се ситуация в интервю за БНТ.

"Ние трябва да оправим отношенията между институциите, няма значение кои са министрите - подчерта акад. Денков. - Тоест когато се взимат решения за нашата система, първо да има представител на обсъжданията, за да казва какви ще са последствията и второ, не трябва да се правят промени от днес за утре. Това е неприемливо."

Връщането на учениците в клас - затворени у дома заради КОВИД вълната - се забави заради закъснелите доставки на щадящите тестове. За конкурсите, сключването на договорите с фирмите отговаря Министерството на здравеопазването. Няколко пъти министър Кацаров заявяваше, че има достатъчно тестове за връщането на учениците, което МОН отричаше. В един момент Кацаров дори заяви, че МОН отговаря за поръчките, което не е вярно. Неговата отговорност се свежда до разпределянето на количествата. Оказа се също, че представителите на образователното министерство са били изолирани от разговорите за цените и избора на доставчик.

Днес министър Денков потвърди, че когато са били обсъждани цените и избора на доставчик от Министерството на здравеопазването, експертите от МОН са били помолени да напуснат експертната група.

"Това е вярно. Нашият представител беше там основно, за да каже какви са изискванията, за да могат да бъдат приети тестовете от родителите на децата. Нашият представител си свърши работата, за която беше отишъл. Министерството на здравеопазването се съобрази с нашето желание да бъдат максимално щадящи", поясни акад. Денков.

Той подчерта, че няма пряк досег с фирмите, а процедурата си върви в здравното министерство. Ето защо няма представа дали в договорите е предвидено забавянето, което беше налице.

В момента щадящите тестове за COVID-19 за всички близо 137 хил. ученици в София са осигурени до Рождество, съобщи междувременно Министерството на образованието и науката. Очакват се още около 200 000 бройки, с които ще бъде обезпечено тестването във всички училища в страната до ваканцията.

За разпределението на количествата помага дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община, на която МОН благодари днес.

В момента присъствено учат близо 90% от учениците от 1. до 4. клас и 63% - от 5. до 12. клас. За целта е необходимо да се тестват в училище. В момента е необходимо 50% от класа да са съгласни с тестване или да имат зелен сертификат, за да се върнат присъствено, а от 15 декември прагът се сваля на 30%.

Сред родители има съпротива срещу тестването, но тя е необоснована, коментира министър Денков пред БНТ. Резултатите от него досега показват, че заболеваемостта сред учениците е ниска, следователно рискът някое семейство изненадващо да се окаже карантинирано като контактно е минимална.

Той призова родителите да мотивират децата си да се върнат в клас с думите: "Големите ученици свикнаха да са вкъщи, а на тях им предстоят изпити в края на годината, така че моят призив и към родителите е да ги подтикнат - те трябва да бъдат в класните стаи".

Денков увери, че ако няма тежка КОВИД вълна през февруари и март, не се очаква удължаване на учебната година. За учениците, които имат нужда от помощ, за да наваксат материал, такова ще бъде осигурено допълнително, в седмици извън учебната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови