Комитетът на министрите на СЕ: Не е добре шефът на НСлС да разследва обвинител №1

OFFNews 10 март 2023 в 13:14 1358 0

СЕ

Снимка Архив

Съветът на Европа

Механизъм, който предвижда директорът на Националната следствена служба (НСлС) да отговаря за проверката на всеки сигнал за престъпление, касаещ главния прокурор, не е в състояние да осигури практическа и институционална независимост. И защото шефът на НСлС ще бъде избиран, назначаван и подвеждан под отговорност от прокурорската колегия или пленума на Висшия съдебен съвет, в които главният прокурор може да упражнява решаващо или значително влияние.

Това е становището на Комитета на министрите към Съвета на Европа по повод част от миналите на първо четене от предишния парламент изменения в Закона за съдебната власт. Именно предложените от "Възраждане" поправки предвиждат директорът на НСлС да ръководи разследването срещу главния прокурор. 

Комитетът на министрите към Съвета на Европа е обсъдил изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека на делата "С.З. срещу България" и "Колеви срещу България" за липсата на ефективен механизъм за независимо разследване на главния прокурор и системен проблем с неефективността на наказателните разследвания. Комитетът изразява съжаление, че тази важна и дългоочаквана реформа не е разгледана на второ четене поради разпускането на Народното събрание.

Комитетът на министрите е приветствал приемането на първо четене на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и ЗСВ, предложени от служебния кабинет, които предвиждат наказателен съдия с ранг на върховен, временно да става прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да разследва обвинител №1.

В становището се отправя призив към властите у нас "да продължат необходимата законодателна работа, за да осигурят приемането на важните изменения, предложени в правителствения законопроект, като същевременно проучат възможностите да отговорят на опасенията, изразени в контекста на законодателния процес, и допълнително да укрепят механизма за разследване".

Освен това се приканват властите да представят своя анализ за това дали е необходимо да се усъвършенства допълнително чрез конституционни изменения горепосоченият механизъм, на следващ етап и след подходящи консултации, за да се преодолеят ограниченията, дължащи се на конституционни пречки, и да се гарантира, че той е годен да отговори пълноценно на резолюция на Комитета на министрите от 2019 г. и на последващите я решения.

Засегнат е и проблемът с избора на членове на Висшия съдебен съвет.

"Народното събрание е длъжно незабавно да избере нови членове на ВСС. Необходимо е да се предприемат всички възможни стъпки за провеждане на този избор по начин, който да позволи ефективно намаляване на влиянието на главния прокурор върху новия ВСС", изтъква Комитетът на министрите на СЕ.

И призоваха българските власти да избягват приемането на каквито и да било разпоредби за автоматично отстраняване от длъжност на председателите на върховните съдилища, което би могло да застраши независимостта на тези съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови