Колко може да трае дело за откраднат телефон за 197 лв.? 17 г., и те не стигат

OFFNews 18 април 2024 в 16:02 2181 1

съдийско чукче

Снимка Архив

17 г. не са били достатъчен срок за Софийския районен съд да реши дело за кражба на "Самсунг" за 197 лв. и имотна измама за 330 лв.

Това е едно от най-продължителните дела, които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е установил при проверката на 174 заявления за компенсация от бавно правосъдие от началото на годината. ИВСС е констатирал, че 88 от заявленията са основателни, като 22 от тях са по наказателни дела, а останалите 66 – по граждански, търговски и административни, съобщи "Лекс".

Проверяващите са установили по делото за откраднатия телефон, че над 15 г. е било забавянето само в съдебната фаза. В 26 заседания не е бил даден ход заради различни процесуални пречки. Имало е и етап с внесено искане за сключване на споразумение и даване на възможност на подсъдимия да възстанови имуществените вреди. Но 2 г. съдът е бездействал и по време на извънредната обстановка заради пандемията.

Най-фрапантното забавяне обаче е започнало още в края на 2009 г., когато съдията е решил да се отведе от делото, но протоколът бил подписан само от него и от съдебния секретар, но не и от съдебен заседател от състава, който е бил болен и отсъствал.

Какво е станало в следващите 6 г. не става ясно, в началото на 2016 г. обаче същият съдия констатирал, че липсва акт за самоотвеждане и насрочил делото за 27 април с. г. Само това забавяне е увеличило продължителността на процеса с близо 6,5 г., като накрая той е бил прекратен заради изтичане на абсолютната давност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-690

1

nms

18.04 2024 в 19:26

Съд прокурватура, всичко е шест и разбира се няма виновни и няма наказани.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки