Янаки Стоилов: Съдебната власт да поеме обезщетенията по осъдителните дела срещу България в ЕСПЧ

OFFNews 08 юли 2021 в 10:17 4337 0

Бюджетът на съдебната власт да поеме средствата, които държавата плаща за обезщетения по осъдителни дела на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това е мнението на правосъдния министър Янаки Стоилов, което той изрази пред Пленума на Висшия съдебен съвет.

"Тази практика вероятно ще се актуализира и такива средства в бъдеще ще бъдат за сметка на бюджета на съдебната власт. Когато става дума за повтарящи се нарушения, би трябвало да се отразят при атестирането на съответните магистрати като един от факторите за цялостната им оценка от дейността", заяви правосъдният министър.

Вчера служебното правителство гласува Осмия годишен доклад за изпълнение на решенията на ЕСПЧ по дела срещу България за 2020 г. и отпусна близо 43 000 евро за обезщетения по такива дела.

Стоилов се върна към вчерашното заседание на МС и обясни, че колегите му са го питали дали кабинетът трябва да поеме средствата за обезщетения, след като в повечето случаи става дума за решения на прокуратурата и съдилищата, по които България е осъдена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови