И прокуратурата се задейства за 228-те машини за гласуване (допълнена)

МВР: Разпространеното съобщението е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал

OFFNews 07 ноември 2021 в 16:37 3026 1

Прокуратурата се задейства покрай машините за гласуване, които се намират в склад на "Карго Партнърс". От държавното обвинение съобщиха днес, че късно в петък в Софийската градска прокуратура е постъпил сигнал от търговско дружество „Сиела Норма“, вносител на устройствата за машинно гласуване (СУЕМГ) на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, в който се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР.

Дежурен прокурор незабавно е възложил проверка на Държавна агенция „Национална сигурност“, която да се извърши в срок до 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия.

Уточнява се още, че прокурори са връчили писма на представители на ГД "Жандармерия"-МВР, охраняващи въпросния склад, "с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка", съобщават от държавното обвинение.

Последва отговор от МВР.

"В подадения сигнал до Софийска градска прокуратура не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на ГДЖСОБТ. В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада. Разпространеното съобщението е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество „Сиела Норма“, се казва в съобщението на МВР.

По-рано днес главният секретар на МВР Петър Тодоров коментира пред БНР, че "машините, които са предвидени за изборите, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено". Те били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. "Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите", заяви той.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заведе медии пред склада на "Карго Партнърс" и обяви, че там има 228 машини, които не са сертифицирани за вота, и с тях се готвят изборни манипулации. А днес Борисов попита като няма да правят нищо с тези 228 машини, защо са в този склад. "И защо държавата ги пази. Единственият гарант сега е министър Бойко Рашков", заяви Борисов.

БСП пък използва случая, за да обяви, че ситуацията доказва необходимостта от това да се броят контролните разписки от вота, за да няма съмнения за манипулации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

Moirae

07.11 2021 в 19:31

Има си хас Гешев пропусне боливудската драма на Бройко. Видяли сме колко е полезна на обществото и въобще за справедливостта в България тази институция.
 
X

Да помогнем на украинските деца!