Борисов заведе медии пред склада с машини за вота: Тук има 228 допълнителни, готвят нов Костинброд

ЦИК: Нямаме общо с този внос и гарантираме, че няма да бъдат ползвани за вота

Мая Младенова 06 ноември 2021 в 16:32 9239 1

За мен изборите са компрометирани... Предстои нов костинбродски сценарий.

Това обяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес следобед покани медиите пред склад на Cargo Partner в столицата. По думите му в склада има 228 машини, които не са сертифицирани за вота на 14 ноември и с тях се готвят изборни манипулации.

Според Борисов тези машини са извън поръчаните с обществена поръчка за вота, но са идентични по вид- "със същия тип, същите на външен вид и софтуер в същите куфари".

По време на краткия брифинг складът не бе отворен и не стана ясно какво всъщност има вътре.

С Борисов бяха още Томислав Дончев, Даниел Митов и още популярни лица от ГЕРБ.

На предните избори ни биха в чужбина, защото там никой не контролира машините. Сега пробват и тука, каза още Борисов.

Дали са сертифицирани и защо ЦИК пише за тях, че са с неясно предназначение, попита Томислав Дончев.

Пред OFFNews зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов обяви, че комисията действително на вчерашното си заседание е разгледала сигнал за внесено допълнително количество машини. Той бе категоричен, че тези машини няма как да бъдат използвани в изборите. "ЦИК няма общо с този внос. Тези машини не са сертифицирани и притесненията, че могат да бъдат използвани, са прекалени", заяви Цветозар Томов.

Той поясни, че в същия склад са и сертифицираните машини за вота и че в момента действително там се работи - по искане на МВнР е започнало транспортирането на 416 устройства за чужбина.

Междувременно от Държавна агенция "Електронно управление" уведомиха, че удостоверяването на машините за вота вече е приключило успешно и по време на удостоверяването регистрираните предварително от ЦИК представители на партии, коалиции, инициативни комитети, български неправителствени организации и БАН, както и мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са имали достъп до предоставените от ЦИК машини за гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови