Хванатият с подкуп съдия от Търговище е отстранен временно от длъжност

OFFNews 26 септември 2023 в 12:44 975 0

ВСС

Снимка Архив

Съдийската колегия при ВСС реши да отстрани провинилия се прокурор Мирослав Митев.

Съдията от окръжния съд в Търговище Мирослав Митев, хванат с подкуп, бе отстранен временно от длъжност от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. 

Митев бе задържан на 27 юни и обвинен, че е поискал и получил подкуп от 5000 лв. от подсъдим, за да намали присъдата му. Парите са били белязани и прокуратурата съобщи, че има следи по ръцете на съдията.

Според разследващите Митев е потърсил Али Мустафов - подсъдим за хулиганство. На първа инстанция Мустафов бил осъден на малко над една година затвор. След жалба делото отишло в Окръжен съд-Търговище и било разпределено на състав, в който участвал и Мирослав Митев. Срещу сумата магистратът обещавал на Мустафов да му намали наказанието на 4 месеца затвор, защото престъплението било извършено по време на изпитателния срок на условна присъда за друго деяние. Делото било насрочено в ОС-Търговище на 28 юни.

Мустафов обаче решил да подаде сигнал срещу Митев в ГДБОП, а тя антикорупционната комисия, която пък се обърнала към Софийската градска прокуратура. Неин екип веднага заминал за Търговище. При претърсване на автомобила на съдията, между двете предни седалки е открита сумата от 5000 лв.

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска на 2 август Митев да бъде временно отстранен до приключване на производството срещу него, но не повече от срока по чл. 234, ал. 8 от НПК. Въпросният член гласи, че мерките за процесуална принуда не могат да продължат повече от година и половина при тежки престъпления и осем месеца в останалите случаи.

Днес съдийската колегия реши това да стане по регламента на чл. 234 с уточнението, че става въпрос за отсраняване при досъдебно производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки