Гоним двама руски дипломати, замесени в шпионския скандал

Москва предупреди за ответни мерки

OFFNews 22 март 2021 в 15:43 3531 1

Двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. Двамата се ползват с дипломатически имунитет съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за този факт, се разбира от съобщението.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК.

Днес Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за хода на разследването.

МВнР обяви двамата руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от Външно.

Миналата седмица бяха задържани шестима след спецоперация по обвинения в шпионаж и тежки умишлени престъпления срещу националната сигурност. Предавали са военни данни от България, ЕС и НАТО на чужда държава.

По-късно единият от тях бе пуснат под парична гаранция, след като е съдействал на разследването. 

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че става въпрос за добре организирана група, която е под наблюдение от близо 6 месеца.

Малко по-рано днес зам. външният министър Александър Грушко обяви, че Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони руски дипломати. "Ако България предприеме неприятелски стъпки по отношение на Русия, то, естествено, тя трябва да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки", каза той.

Руското посолство у нас призова преди делото да е стигнало до съда, да бъдат прекратени всички спекулации във връзка с делото. Дипломатическото представителство изрази увереност, че "съдебният процес ще бъде проведен на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа и при строгото спазване на нормите на българското законодателство и на международното право".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови