Каракачанов каза, че организираната група шпиони е наблюдавана близо 6 месеца.

OFFNews 19 март 2021 в 21:45 4049 0

Снимка БТА/AP

Става въпрос за добре организирана група, която е под наблюдение от близо 6 месеца. Тя е събирала класифицирана информация, която се предава на чужда държава, най-вероятно срещу възнаграждение.

Тук не става въпрос за предпочитания към една или друга държава, а за дейност, която е противоконституционна. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Варна за акцията, при която бяха задържани военни разузнавачи за шпионаж в полза на чужда държава, най-вероятно Русия. 

„Използвам повода да благодаря на колегите от ДАНС и на „Военното разузнаване“, от което започва началото на тази операция, както и за действията на прокуратурата. Единственото нещо, което ще добавя, извън това, което казва главният прокурор, е, че информацията в основната си част е събирана по отношение на проектите за модернизация и за повишаване на бойните способности на Българската армия. Това означава, че добре сме си свършили работата с проектите за модернизация, след като сме притеснили някой и е счел за необходимо да събира информация, означава, че вършим полезна работа“, заяви министърът на отбраната.

Каракачанов поясни, че групата е под наблюдение от края на септември и в изминалия период досега се е работило за установяване на контактите и на връзките между нейните членове.

„Една част от хората, които са в тази група, са в пенсионна възраст, бивши служители. Един от тях, както обяви прокуратурата, е нещо като техен ръководител. Той е използвал бившето си служебно положение и познанствата си с тези хора. Някои от тях са работили под негово ръководство, или са били под негово обучение. Той се е възползвал, за да придобива, или да търси подобна информация. Тепърва досъдебното производство ще изясни дали някой от тази група е работил под заблуда, или съвсем умишлено, но данните към момента показват недвусмислено – организирана група за събиране на класифицирана информация“, разясни министър Каракачанов. Той отбеляза, че отдавна е установено какво е преминавало като обем от информация през тези няколко човека. Двама от тях са действащи на различни нива.

„Контролът на контраразузнавателните служби в България никога не е спирал. Това не е първият и единствен случай, в който чужда държава се опитва да събира с разузнавателни средства информация, свързана с нашата национална сигурност, но може би е най-мащабният“, посочи министърът на отбраната.

„Интересът към Българската армия се засили след като започнахме проектите за модернизация - както към военния ни флот и региона на Черно море, така и към военната ни авиацията. Това е основната база на техния интерес“, каза в заключение министър Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови