Гешев: Искат отстраняването ми с измислени основания и да ползват прокуратурата като бухалка

OFFNews 18 май 2022 в 09:30 1808 3

Снимка БТА/Архив

Наблюдаваме бум в престъпността в размери, които наподобяват 90-те години. Този бум е резултат от войната на институциите срещу прокуратурата. Явно сега не са проблем грабежите, кражбите на коли, битова престъпност, организираната престъпност, не е проблем съсипването на работещи структури като специализираната прокуратура.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди предстоящото заседание на Висшия съдебен съвет, който ще реши дали да прекрати предсрочно мандата му по искания на правосъдния министър Надежда Йорданова и на предшественика ѝ Янаки Стоилов.

"Не мога да преценя какво ще бъде решено на пленума на ВСС. Ще повторя, че нямам никакви притеснения, абсолютно всички „основания“ в кавички на Йорданова и на служебния министър Стоилов да бъдат открити пред българската общественост, които да се запознаят с техния смешен характер. Ако не беше тъжно всичко това, щеше да е изключително смешно. Смешна е не процедурата, а основанията", каза той.

Посочените от настоящия и бившия министър въпроси включват: бездействал ли е обвинител №1 в държавата по отношение на полицейското насилие на протестите през 2022 г.; казусите "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев" и случайното разпределение на делата. Янаки Стоилов иска отстраняването на Гешев и заради избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, публични изказвания, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, и използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия.

Главният прокурор заподозря политическа поръчка в искането за отстраняването му с "измислени" основания, която целяла използването на прокуратурата като бухалка срещу определени хора в името на конкретни политически интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

3

IvanofRumen

18.05 2022 в 11:05

За този гьонсурат и гестапо на мафията всичко, което е свързано с отстраняването му е измислено и политическо. Докато този нагъл престъпник е на този пост нищо хубаво не очаква тази държава, никакви промени и борба с корупцията не може да има. Ще си останем най-бедни, с най - голяма корупция в Европа, не само в ЕС в Европа. И простака от Банкя ще ни облъчва всеки уикенд и празник с простотиите, защото знае, че е защитен от каскета

-60

2

офф бее

18.05 2022 в 10:24

Оставка, позор!

10298

1

AntiZ

18.05 2022 в 09:43

Оставка, кубе!