ВСС решава дали да отстрани Иван Гешев

OFFNews 18 май 2022 в 07:58 1086 0

Надежда Йорданова и Иван Гешев на заседание на ВСС

Снимка БТА/Асен Тонев

Надежда Йорданова и Иван Гешев на заседание на ВСС

Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. Той ще обсъди две предложения - на правосъдния министър Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов, сега конституционен съдия.

Сред казусите, които Съветът ще преценява днес, са днес са действия и бездействия на обвинител номер едно, свързани с полицейското насилие на протестите през 2020 г, казусите "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев" и случайното разпределение на делата.

Янаки Стоилов иска отстраняването на Гешев заради избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, публични изказвания, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, и използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия.

От основанията на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова отпаднаха свързаните с периода на Гешев, преди да оглави прокуратурата.

За да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев, трябва поне 17 от съдебните кадровици да подкрепят предложенията на Стоилов и Йорданова. Такова мнозинство срещу него обаче в този състав на Съвета няма, което прави резултатът от предстоящото гласуване предизвестен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки