Европейската прокуратура ще проверява договорите на МЗ за апарати и лекарства

OFFNews 26 август 2021 в 17:48 3983 0

Прокуратурата уведоми Министерството на здравеопазването, че изпратените от МЗ материали за сключени договори за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти са предадени по компетентност на Европейската прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Здравното министерство сезира прокуратурата за договори за доставка на апарати за белодробна вентилация по проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., договори за доставка на респиратори, лични предпазни средства и лекарствени продукти, както и сключването на договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори и разпределение на доставките.

МЗ подаде сигнала заради неспазване на законоустановените процедури при сключването на договорите.

В края на юни зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров обяви, че проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден.

"Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на МЗ", поясни тогава Димитър Петров.

И допълни, че всичко е написано от един зам.-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева. Договорите с Китай не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови