Двама 'земеделци' отиват на съд за злоупотреба с еврофондове

OFFNews 26 ноември 2020 в 15:43 2662 0

Двама мъже отиват на съд за злоупотреби с европейски фондове на стойност 46 098.20 лв. по различни схеми.

Обвиняемият Г.Л. развивал дейност като земеделски производител и регистрирал множество фирми. Предприемачът подал заявление за участие в споразумение за ползване на земеделски масиви за землището в с. Чемиш, област Монтана, съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Не бил допуснат, тъй като не отговарял на изискванията – представляваните и управлявани от него дружества имали неразплатени задължения към общинския поземлен фонд и били свързани лица по смисъла на Търговския закон.

Обвиняемият се свързал с друг човек и двамата догорили схема за действие. Те оформили договори за пренаемане на земеделска земя за временно и възмездно ползване между няколко дружества. 

В хода на разследването е било установено, че управител и представляващ на две от тях - „Д.С. 2007“ ЕООД и „М.Х.“ ЕООД, е Д.Ц., който никога не се е занимавал със земеделие, нито е упълномощавал когото и да било с такива права. Двамата успели да се снабдят с документи, за да участват в процедурата по разпределение на масивите.

Действителният собственик на дружествата изобщо не подозирал за измамата. След започване на процедурата обвиняемите се явили в Общинската служба по земеделие, за да извършат поправка в подадените документи. Под предлог за „сгрешен БУЛСТАТ на дружествата“ били вписани други номера на ЕИК. По-късно било установено, че те са на новорегистрирани дружества със сходни наименования - „Д.С. 2017“ ЕООД и „М.Х. 2“ ЕООД, които към датата на подаване на заявленията не са били правни субекти.

Така двамата "земеделци" успели да се докопат до европейски средства, изплатени по няколко схеми. Сред тях са Схема за единно плащане на площ, Схема за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда, Схема за обвързано подпомагане за протеинови култури и Схема за мярка 12 по Натура 2000. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата