Домашен арест за братята, обвинени за убийството на Тодор

OFFNews 15 януари 2016 в 18:29 6560 24

Мястото на боя между братята Дамянови и Тодор Йорданов. Снимка: Сергей Антонов

Окръжният съд на Враца постанови домашен арест за братята Десислав и Иван Дамянови, обвинени в убийството на 18-годишния Тодор Йорданов, съобщи БНТ.

Прокурорът по делото обоснова мярката с това, че има реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление или да се укрият, в случай че не са задържани. По думите му доказателствата до този момент дават право за "обосновано предположение", че двамата са извършители на деянието и умишлено са умъртвили жертвата с нанасяне на удари.

Категорично заключение за причината за смъртта обаче може да има едва след хистологичните и химичните изследвания, въпреки аутопсията и реаутопсията, които вече са извършени, уточни обвинителят. Резултатите от изследванията се очакват до 15 дни.

Защитниците на братя Дамянови - адвокат Светла Генова и адв. Росен Бончев пледираха за смекчаване на мярката на домашен арест, парична гаранция или подписка. Защитата настоя, че при чисто криминално минало и на двамата братя, не може да се твърди, че между боя и настъпилата смърт има връзка без ясен резултат от аутопсията.

19:00 ч.

След решението на съда последва гневна реакция на съученици, близки, познати и съграждани на Тодор във Враца. Част от тях са се събрали пред главния вход на Съдебната палата в града, решени да не допуснат братя Дамянови да напуснат сградата. Други част от хората са пред страничния вход, чакайки да блокират автомобил на съдебната власт, с който би следвало Иван и Десислав да бъдат откарани.

20:30 ч.

Гражданите, събрали се пред Съдебната палата във Враца заради смъртта на 18-годишния Тодор, вече се разотидоха, а обвиняемите все още не са изведени от сградата на Окръжен съд-Варна, съобщи агенция „Фокус”.

Сградата се охранява от полицията. Входовете на съда вече не са блокирани и към момента обстановката е спокойна.
В следващите дни се очаква нова серия от протести. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!