Домашен арест за 18-годишния шофьор, убил студентка в Шумен

OFFNews 11 октомври 2022 в 13:35 2050 1

катастрофата

Снимка МВР

Катастрофата е станала на един от основните булеварди в Шумен, където проблемът със скоростта е постоянен.

Под домашен арест остава 18-годишният шофьор, който в края на септември уби 22-годишна студентка на кръстовище в Шумен. Варненският апелативен съд не уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, предаде бТВ.

На 28 септември дванадесетокласникът Жечко Кюркчиев блъсна колата, управлявана от студентката, като от удара момичето загина на място, а друга жена пострада. Ден след катастрофата Окръжният съд в Шумен остави младежа под домашен арест.

Според Варненския апелативен съд домашният арест е достатъчна мярка, за да не извърши Кюркчиев друго престъпление. Той е с чисто съдебно минало. 

По първоначална информация Кюркчиев е бил под въздействието на наркотици по време на катастрофата. След катастрофата младежът е тестван за употреба на наркотици, като според първоначалния тест той е бил под въздействието на амфетамин. Пред Окръжния съд в Шумен е представена проба от лаборатория на ВМА-Варна, която дава становище, че в кръвта на младежа не е имало наличие на наркотици.

Експертизи доказаха пред Апелативния съд във Варна, че не е управлявал след употребата на наркотици. Според съда това снижава степента на обществена опасност, въпреки че е шофирал с много над разрешената скорост.

"Той съдейства максимално на досъдебното производство, доброволно даде допълнително биологичен материал за изследване. Прокуратурата представи повторното изследване, което вече е правено в София. Прокуратурата лично го е транспортирала и то доказва първото изследване, че в кръвта му няма наличие на наркотици", каза адвокатът Ивайло Йорданов.

Междувременно автомобилът на дванадесетокласника, с който беше предизвикана катастрофата, и който беше откаран на полицейски паркинг като веществено доказателство, се "самозапали". Репортери откриха опожарените останки от катастрофиралия автомобил между други коли на полицейски паркинг.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди, че има две отделни досъдебни производства - едното за катастрофата, а другото за "самозапалването" на автомобила. 

Главният прокурор коментира катастрофата пред БГНЕС, като обяви, че е "бесен": "Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система, за да оцелееш като човек, би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус. Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм. Това е може би най-точното описание".

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви случая за "много по-дълбок с класифицирана информация". "Ако Иван Гешев не оповести данните по него, аз ще направя всичко възможно да запозная обществеността с подробностите", каза служебният министър. 

"В района на тази Областна дирекция е проведено разследване, по което не мога да дам подробности, защото е класифицирана информация, но интересното е, че то е водено от един прокурор, командирован от Варна", съобщи Демерджиев.

Той допълни, че са събрани "много интересни факти, които касаят едно ловно стопанство и нещата, които са се случвали там".

"Действията в ловното стопанство са класифицирана информация, иначе са много интересни и бих ги споделил с удоволствие, но вярвам, че ще има развитие и ако няма развитие от страна на главния прокурор, ще направя необходимото да сезирам министъра на правосъдието и вярвам, че по линия на дисциплинарното производство поне част от тези материали ще станат обществено достояние", категоричен беше Иван Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

11.10 2022 в 16:18

Я, тоя с полираната глава бил бесен?! А за къщата в Барселона? А за пачките и кюлчетата в банкя? А за докладите на данс за турски поток? Или питам много?