Quantcast

Димитър Узунов: Президентът има имунитет, но имунитетът не е безусловен

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2020 в 10:33 1685 1

Главният прокурор има законно право да огласи информацията от СРС, посочи бившият представляващ ВСС Димитър Узунов пред бТВ по повод казуса с президента Румен Радев и разпространите от прокуратурата телефонни записи, за които се твърди, че са с негово участие.

Записите видяха бял свят, след като Иван Гешев попита Конституционния съд кога може да разследва президента и какво значи "държавна измяна". Според шефа на държавното обвинение срещу Радев има обвинение, а президентът поиска да разбере за какво става дума.

Димитър Узунов обясни, че президентът не може да бъде подслушван, защото има имунитет съгласно конституцията, но имунитетът му не е абсолютен. По думите му срещу държавния глава може да бъде образувано наказателно преследване при нарушаване на основния закон и при държавна измяна.

Според Димитър Узунов целта на въпроса дали Гешев е имал право да публикува записите е да се отклони вниманието от пряката реч на участниците в диалога. "Главният прокурор напълно законосъобразно е предоставил възможност българската общественост да чуе в пряка реч участниците в диалога", отбеляза Узунов.

"Когато главният прокурор направи питане, президентът поиска главният прокурор да обяви мотивите за искането. Нито президентът, нито Конституционният съд имат право да искат от главния прокурор да изложи мотиви", бе категоричен Узунов.

"Чувам, че се изкарва тезата, че прокуратурата отговаря за това, че президентът Румен Радев иска промени в конституцията около избора на нов главен прокурор. Не вярвам да е така. Аз мога да изкарам тезата, че президентът иска да назначава шефа на КПКОНПИ, за да спре това разследване. Не твърдя, че е така, но ето ви една теза", посочи още той.

От СРС-тата хората можели да добият представа какво се говори - един генерал–лейтенант умува и обяснява по какъв начин ще се саботира дейността на един важен държавен орган (става дума за КПКОНПИ), обяснява Узунов.

Според него процесите в страната сега са много близки до тези в Румъния по времето на Лаура Кьовеши.

"Този кръг лица и политически партии, които сега хвърлят огън и жупел по главния прокурор, те преди две години от сутрин до вечер ни продънваха ушите колко е успешен румънският модел и как трябва да бъде пренесен на българска територия. Тя разсече политическия елит в Румъния", смята Димитър Узунов.

"Много е интересна историята с Траян Бъсеску. Всички негови близки са с осъдителна присъда. Въпросът е какво става при неспазване на законите от страна на президента?", намекна бившият представляващ ВСС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11508

1

Бухльо

03.02 2020 в 12:29

Главният прокурор има безусловно право да осигури качествени обвинения, водещи до ефективни присъди.
ПР действията го правят по-скоро политик, демагог или шоумен.