Гешев пита Конституционния съд може ли да се разследва президентът при данни за престъпление

КС образува дело по искането на главния прокурор за имунитета на държавния глава

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2020 в 10:52 6395 1

Позволява ли законът спрямо президента и вицепрезидента да се образува наказателно производство, ако се установи, че са налице признаци за извършено престъпление. 

Това пита главният прокурор Иван Гешев в писмо до Конституционния съд. Според конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност при изпълнение на своите функции, освен в случаите на държавна измяна и нарушение на основния закон на страната. Точно в тази връзка са и част от въпросите, които Гешев отправя към КС. 

Според него трябва да бъде тълкувано съдържанието и разкрит смисълът на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, за да се избегне противоречиво прилагане на тази правна уредба, както и настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици.

В текста главният прокурор посочва, че са налице противоречиви становища относно това дали наказателното производство трябва да бъде спряно или прекратено, когато се установи, че има наличие на данни за съпричастност на президента, респективно вицепрезидента, към извършването на престъпление, което е обект на разследване. 

В искането за образуване на тълкувателно дело главният прокурор обръща внимание, че тъй като питането не е свързано с конкретно поведение на президента или вицепрезидента, то няма пречка КС да се произнесе.

Според становището на самия Гешев може да се извършва проверка на държавния глава и вицепрезидента. Според него идеята на конституционния законодател не е била да се създадат недосегаеми лица.

Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2020 г. по искане на Главния прокурор на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова, става ясно от страницата на КС. 

Реакцията от "Дондуков" 2

"След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитието по образуваното дело", коментираха пред БНР от прессекретариата на държавния глава.

От "Дондуков" 2 подчертават също така в лаконичния си отговор, че "само Конституционният съд може да тълкува Конституцията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови