Десетки фирми на италианци крили данъци у нас, хотел в Беневенто прехвърлен на бг дружество

OFFNews 05 октомври 2021 в 10:51 2579 0

Десетки български дружества с италиански собственици, които не развиват реална дейност, не притежават имущество, нямат назначени служители и не подават данъчни декларации са разкрити у нас, като спецпрокуратурата се е включила в италианското разследване в изпълнение на Европейска заповед от средата на 2020 г. от прокуратурата в град Беневенто.  

От 2014 г. до 2017 г. участници в престъпната група избягвали плащането на значителни по размер данъчни задължения към италианската хазна, прехвърляйки ги на регистрираните в България дружества. У нас задълженията също не били декларирани, тъй като дружествата нямат дейност и не са регистрирани по ЗДДС и Закона за копоративното данъчно облагане. 

С цел укриване на данъчни задължения, на едно от българските дружества е била прехвърлена собствеността и на луксозния хотел „Траяно“ в Беневенто с цел избягване плащането на данъци. 

През юни 2021 г. събраните доказателства по досъдебното производство на Специализираната прокуратура бяха предадени на заместник-главния прокурор към съда в Беневенто Джовани Концо, за да бъдат приобщени към наказателното дело в Италия, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Прокуратурата на Републиката към Съда в Беневенто отличи с плакети и грамоти четирима матистрати от Специализираната прокуратура за работата им в Съвместен екип за разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления и изпиране на пари, действаща на територията на Италия и България.

Отличието бе връчено на ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова от главния прокурор в Беневенто д-р Алдо Поликастро на координационна среща на Съвместния екип на 30 септември в Неапол. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови