Делото 'Гранити' приключи. ВСК потвърди присъдите за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов

OFFNews 24 юли 2023 в 15:50 2776 0

Стоянов

Снимка Архив

Стоян Стоянов

Върховният касационен съд сложи край на делото с отвлечения и убит управител на дружеството "Гранити" Стоян Стоянов, като потвърди присъдите на подсъдимите.

Бизнесменът бе oтвлeчeн пpeз пpoлeттa нa 2008 г. Трупът му бе открит повече от година по-късно в Oбзop. Уcтaнoвeнo e, чe тoй e зacтpeлян oщe в дeня, ĸoгaтo e пoxитeн. Предполага се, че причина за кървавата разправа е спор за 2,5 дка земя, която Стоянов отказва да купи от Станислав Михайлов. Шефът на "Гранити" я искал, защото е в близост до складовете му, но на по-ниска цена. След пореден отказ Стоянов бил отвлечен от подземния паркинг на дома си в Бургас, но и тогава не приел условията, и бил застрелян в гръб и заровен.

Обвинени са петима - бившият съдия Галин Костов, бившият шеф на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов и варненците Стоян Колев, Стоян Петров и Нено Стоянов.

Станислав Михайлов и Стоян Петров са осъдени на 20 г. затвор. За виновен е признат и съучастникът им Стоян Колев, който получи 18 г. зад решетките. Осъдените трябва да платят и 700 000 лв. обезщетения на близките на убития.

Още на първа инстанция бе оправдан Галин Костов, а при трите разглеждания на делото апелативните съдии оневиниха и Нено Стоянов, който първоначално беше осъден на 17 г.

Съдебната сага започна през 2012 г., а след две години Бургаският окръжен съд постанови три оправдателна и две ефективни присъди.

Физическият извършител на убийството Стоян Петров и неговият съучастник Стоян Колев получиха по 18 г. затвор, а сочените за поръчители Галин Костов, Станислав Михайлов, който от 2008 г. е в неизвестност и е съден задочно, и посредникът Нено Стоянов бяха оправдани. Тогава Апелативният съд върна делото отново на първа инстанция.

Окръжните магистрати започнаха ново разглеждане през 2015 г. с отвод на двама прокурори. Последваха множество отлагания, но през 2017 г. Окръжният съд в Бургас оповести присъдите.

Станислав Михайлов бе осъден на 20 г. затвор. Същото наказание получи и Стоян Петров. Присъдата за Стоян Колев е 18 г. лишаване от свобода, а посредникът Нено Стоянов получи 17 г. Галин Костов бе оправдан.

Стоян Колев, Стоян Петров и Станислав Михайлов обаче обжалваха пред Върховния касационен съд. Πo жaлби нa ocъдeнитe дeлoтo зa пъpви път cтигнa дo BKC и пpeз 2019 г. въpxoвнитe cъдии гo въpнaxa нa aпeлaтивния cъд. Πpeз 2020 г. втopaтa инcтaнция пpизнaвa зa нeвинeн и Heнo Cтoянoв.

През март 2021 г. BКС зa втopи път въpнa дeлoтo на Апелативния съд във Варна, защото "приетите като несъмнено установени и безспорни фактически положения са резултат от непълен, формален и частичен анализ на доказателствените материали. Игнорирани са сериозни противоречия в доказателствените източници, като част от тях са останали извън обхвата на аналитичното обсъждане, въпреки изричните съображения на страните, а друга част – неубедително и декларативно са приети за несъществени".

Освен това ВКС сметна, че "значителна част от фактите са изведени на базата на доказателствени средства, събрани на досъдебното производство в отклонение на принципите на състезателност, устност и непосредственост".

​Затова констатираните пороци не позволяват на касационната инстанция да вземе отношение и по правилността на съдебните актове, с които двама от подсъдимите са изцяло оправдани по предявените им обвинения.

Сега ВСК заключава, че доказателствената съвкупност потвърждава в преобладаващата си част обстоятелствената част на обвинението, с изключение участието на Галин Костов и Нено Стоянов.

"Установено е по несъмнен начин подбуждането от подсъдимия Станислав Михайлов чрез посредническото подбудителство и подпомагане на подсъдимия Стоян Колев на преките извършители, подс. Стоян Петров и Манол Х. да извършат отвличането на пострадалия Стоян С. и непосредствено последвалото негово убийство", се казва в решението.

Касационните съдии приемат, че двете деяния са последователно свързани, като отвличането е било подчинено на целта пострадалият да бъде убит, а за удовлетворяване на користните подбуди паричното възнаграждение на извършителите е било осигурено предварително от подсъдимия Станислав Михайлов.

"Правната квалификация на деянието е съобразена именно с тази последователност. В мотивите на постановеното от ВКС решение се сочи, че, ако отвличането беше извършено от други лица, с цел пострадалия да бъде предаден на убийците, би могло да се обсъжда наличието на идеална съвкупност, но казусът не е такъв", допълват върховните магистрати.

И допълват: "Наложените наказания за извършените престъпления са поначало снизходителни, предвид тежестта на извършеното и неговите общественоопасни последици, както и личността на подсъдимия Стоян Колев и подсъдимия Стоян Петров предвид техния негативен юридически статус, а за подсъдимия Станислав Михайлов качеството му на държавен служител и уронващ престижа на държавната служба като цяло – като напълно се споделят доводите на прокурора в касационния протест, но именно проявената снизходителност съвпада с необходимостта от това да бъде отчетен неразумно дългия срок на наказателното преследване".

Върховните съдии отбелязват, че самопризнанието на Колев съществено е допринесло за разкриване на обективната истина по делото. Според касационният състав това самопризнание само по себе си е важно смекчаващо отговорността обстоятелство, което не може да бъде пренебрегвано, независимо от последващото отричане на самопризнанието. Именно това самопризнание лежи в основата на разкриване на убийството и следва да бъде съответно ценено. 

И потвърждават присъдите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки