Дават на съд полицаите, взели 200 лева от Димитър Любенов, който блъсна и уби французин на Околовръстното

OFFNews 17 май 2023 в 15:23 2564 2

Катастрофата, причинена от Димитър Любенов

Снимка Facebook/Катастрофи в София-Архив

Катастрофата, причинена от Димитър Любенов

Софийската градска прокуратура е внесла обвинения срещу двамата полицаи, взели 200 лева от Димитър Любенов, който през септември 2022 г. блъсна и уби французин на Околовръстното шосе, съобщиха от държавното обвинение. 

Шофьорът, причинил тежката катастрофа, разказа, че двамата служители на МВР - го спрели в нощта на произшествието. Любенов си признал, че е пил и дал на един от полицаите 200 лева подкуп. Заради това униформените го ескортирали. Малко преди катастрофата те се оттеглили, защото свършвал районът, за който отговарят.

Няколко пъти преди това Любенов се обадил на "Drink and drive", но кола не била изпратена, разказа по време на едно от заседанията Любенов. 

Въпреки това полицаите видели как колата на Любенов удря лекия автомобил, в който били Лоран Пети и съпругата му. Полицаите не се е притекил на помощ, не уведомили дежурната част за катастрофата и Спешна помощ.

Свидетел на катастрофата разказа, че полицайката (от мястото на катастрофата - б.р.) започнала комуникация с извършителя и до задържането му не се е отделила от него.

"Малко след като го отбелязахме, тя се прибра в патрулката", разказа Биляна Борисова, която заедно с приятеля си става свидетел на инцидента. Двамата са дали показания. Според Борисова полицайката демонстрирала "неестествена близост" с шофьора - "като говорене, потупване, по рамото, по ръката, смях, кикотене - като цяло непристойно поведение на орган на реда".

Първоначално обвинение беше повдигнато само на един от полицаите. Сега повдигнатото обвинение на полицайката са за неизпълнение на служебните задължения - не е извикала помощ и не е проверила Димитър Любенов.

Полицаят, дежурил с нея, е с повдигнати обвинения за същите престъпления, но и че е получил подкупа. Двамата са с мярка за неотклонение подписка. През януари бяха уволнени от МВР.

Предстои Софийският градски съд да насрочи заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

17.05 2023 в 16:59

Тези полицаи на практика са еднакво виновни за смъртта на французина. А факта, че не са оказали помощ, след като са станали свидетели на катастрофата, още повече утежнява вината им.
Най фрапиращо е, че малките полицейски мозъци, вземайки 200 лева, не проумяват, че насреща в колата може да е и тяхното семейство. Тоя боклук наводни полицията.

15914

1

поп Дръвчо

17.05 2023 в 15:26

Добро начало ама ако ги подкарат по устав ще останем без полиция.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки