Член на ВСС се отказа от бонус, призова и колегите си да направят същото

OFFNews 10 април 2017 в 13:40 4132 1

Член на ВСС се отказа от бонус, призова и колегите си да направят същото

Калин Калпакчиев, който член на ВСС от съдийската квота, призова колегите си от съвета да се откажат от 20 работни заплати, които трябва да получат в края на мандата. В негова позиция в личния му блог се посочва, че той е направил своя осъзнат избор да се откаже от тази привилегия, защото смята поста си за временен, след което ще се върне да работи като съдия. 

За някои поставянето на въпроса за изплащане на обезщетения на членовете на ВСС може да изглежда дребнаво. Този частен случай илюстрира дълбок ценностен разлом в съдебната власт. Антиномията е – правосъдието като „банка за услуги” и правосъдието като въздаване на справедливост и възстановяване на социалната хармония, пиша Калпакчиев.

Според Калпакчиев във ВСС има сблъсък на две ценности. "От една страна стои употребата на правосъдието като „банка за услуги” – поставяне на съдебната власт в услуга на партийни и олигархични интереси; прокарване на роднински и приятелски назначения; стремеж към привилегирован статус на съдебната номенклатура за сметка на останалите съдии; служебни автомобили, почивни бази (чистачки, камериерки, шофьори, все любими теми за членовете на ВСС) и прочие. Оттук идва и стремежът за осребряване на престоя във ВСС и инспектората. Така се създава и поддържа хранителната среда за съдебната номенклатура.

От друга страна са „високите хоризонти на правото – разсъдък, разум, естествена справедливост, свободата като основен принцип". Но такъв разговор няма място в този състав на Висшия съдебен съвет, за който в пълна степен можем да отнесем стиховете на фламандския поет Херман де Конинк: „Тук никъде е и сега е никога.“

Повод за реакцията на Калпакчиев е решение на съвета от март, с което магистратите сами приеха правото да могат да получат обезщетения, след като приключи мандатът им в съвета. Мотив за това решение е текст от Закона за съдебната власт, който позволява при освобождаване от длъжност на магистрат с повече от 10 години стаж да му бъдат изплатени до 20 работни заплати.

Освен, че призовава колегите си да се откажат от тази привилегия, той се обръща и към кандидатите за членове на новия състав на ВСС да изложат позицията си по този въпрос. 

"Призовавам всички кандидати за членове на Висшия съдебен съвет открито и публично да заявят позицията си за законосъобразността на решението по т. 45/16.03.2017 г., както и да дадат отговор на въпроса как ще гласуват като бъдещи членове на кадровия орган по постъпили заявления за изплащане на обезщетения от бившите членове на съвета", посочва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!